От х:

Днес в x:

Тютюневи бунтове край Харманли на Йордановден

Тютюнопроизводители от цялата страна излизат на протест навръх Йордановден край Харманли заради тотално закъснялата изкупна кампания за ориенталските сортове.

Стопаните ще затворят международния път към Турция и Гърция Е -80, за да изразят недоволството си от некоректното отношение на търговските фирми спрямо тютюнопроизводителите от цялата страна, обявиха в официално писмо до медиите от УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010).

От държавата не искаме нищо на този етап. Приемайки статут на страна-членка на ЕС през 2007 г., България е предоставила всякакъв вид правомощия на европейските институции да решават принципите на функциониране във всички сфери на икономиката на страната ни, включително и на тютюнопроизводството с всичките му сегменти.“, коментира в обръщението председателят на НАТ-2010 Цветан Филев.

 

"От опита, който имаме знаем, че като балканска държава трябва да се съобразяваме с конюнктурата на бранша на полуострова. В никакъв случай обаче не считаме, че е приемливо да се надценява тютюна в една страна за сметка на друга.“, се казва още в писмото на Асоциацията.

Намекът идва заради огромната разлика в сумите, които се плащат на производителите в България и съседна Гърция. „ Разликата е Балкан. И в преносния, и в буквалния смисъл“, коментира зам.-председателят на НАТ -2010 Асен Кючюков. „Комотини в Гърция и Кирково в България са на разстояние 25-30 километра. Точно една планина ги разделя. От едната страна обаче - в Гръцко, колегите ни получават за килограм тютюн 5 евро, а при нас кампанията ще тръгне за 5 лв. С националните доплащания цената при тях стига 6-7 евро. Тук толкова и в левове няма да хванем“, дава сравнението Кючюков.

Според изчисленията на специалистите от НАТ фирмите -прекупвачки в България спекулативно държат под напрежение стопаните в изчакване на повече яснота какви ще са националните доплащания.

Още през ноември 40 % от произведения тютюн е бил готов за пласмент. Той обаче застоява кашониран в складовете на производителите и се очаква от 5 до 10 % от него вече да е с мухъл и негоден за продажба.

Единствената фирма, започнала да изкупува ориенталски тютюн, засега е „Булгартабак“. От около 14 000 т. са изкупени едва 550 т. тютюн в районите на Хасково, Кърджали и Гоцеделчевско. Спрямо качеството цената е 5 - 5,80 лв. За сравнение средната изкупна цена през миналата година е била 5.50 -7 лв. за килограм. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини