От х:

Днес в x:

Съвети от експерти: Как да пестим пари от сметките за ток и парно

Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата у нас имат разходите за храна и жилище - 51,8 на сто от всички разходи, сочат последните актуални данни на Националния статистически институт.

Всеки човек харчи средно осем на сто от доходите за електроенергия, сочат данни на електроразпределителното
дружество ЧЕЗ, публикувани в изданието на компанията "Енергиен спестовник". Многократно страната ни е критикувана, че има енергоемко производство и населението харчи енергия неефективно в сравнение с другите европейски страни. Тези данни, непрекъснатото повишаване на цените на тока и парното и тяхната увеличена консумация през идващите студени месеци на годината, налагат да се мисли за предприемането на мерки за понижаване на сметките.

Изкушаващо звучат рекламите на уреди за понижаване на сметките за ток, които са на пазара от няколко години и според търговците могат да занижат разходите за електроенергия с 30-40 процента и дори 75 на сто на сто. Цените на различните видове от тези уреди са между 25 и 40 лева.

Според обясненията на продавачите устройствата използват технология за наблюдение на електрическата мрежа и моментния разход на енергия, стабилизират напрежението и намаляват реактивната мощност, която електроуредите обикновено консумират от мрежата. Това се постига чрез натрупване на реактивна мощност в специално проектирани кондензатори и връщане на тази мощност по веригата към електроуредите в определени моменти, избрани чрез системата за наблюдение.

Тези уреди не пречат, но и не са толкова ефективни, колкото ги изкарват търговците, коментира за БТА доц.
Георги Милушев от Техническия университет в София, който е извършвал тестове за ефективността на подобни уреди. По думите му те могат да компенсират не повече от 3-4 киловата от битовата консумация, но в никакъв случай нямат рекламираните възможности. При това компенсацията е само на реактивната енергия, която електромерите на битовите потребители не отчитат, отбеляза специалистът. Според Милушев по-голям ефект може да има при промишлените потребители, където консумацията се отчита по друг начин.

Подобен уред може да се отрази положително само на някакви загуби по проводниците на електроинсталацията.
Затова ефектът от тях е малък, коментира инженерът. Въпреки недоказания спестителен ефект до момента няма потребителски жалби срещу ефективността на тези уреди нито в Комисията за защита на потребителите, нито в неправителствената организация за защита на потребителите "Активни потребители", показа проучване на БТА.

Ползватели на подобен уред пък разказаха, че след поставянето му, сметката им е намаляла с 1-2 лева месечно, но без да има доказателства за равномерна месечна консумация. Затова най-сигурни остават доказаните с практиката начини за намаляване на сметките, съветват експертите. Според изследвания най-голяма част от сметките ни - 58 на сто, се дължат на отоплението през зимата и охлаждането през лятото.

Как да пестим енергия

Подмяната на електрическите крушки с енергоспестяващи или LED би имало бърз ефект за понижаване на сметката, тъй като денят намалява и осветление ще се ползва все повече през предстоящите месеци, а на осветлението се пада 6 на сто от сметката за ток. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80 на сто от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление и по-дълъг "живот", са изчислили специалистите.

Зарядните устройства за телефони, джобни компютри, камери и други персонални устройства са енергийни "вампири". Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват, докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо, смятат изследователи.

Пестене на енергия може да се осъществи, когато размразяваме продуктите от вечерта в хладилника, а не в микровълновата. Почистването на торбичката на прахосмукачката преди използването на уреда също би облекчило електромотора, а оттам и консумацията на ток.

По-ефективно е използването на тостер, електрическа кана или тенджера под налягане вместо електрическата печка, тъй като малките уреди използват по-малко ток. Поставянето на хладилника по-далеч от готварската печка, отоплителни уреди или пряка слънчева светлина също би спестило от сметката, тъй като с всеки един градус над 20 градуса по Целзий, потреблението му нараства с около 6 на сто, сочат експертни изчисления.

Използването на по-кратки програми на пералнята, сушилнята или миялната, и с по-ниски градуси, също
пести от електроенергията, тъй като 85 на сто от консумирания ток отива за подгряване. За тези, които ползват бойлер, е важно да имат предвид часовете на нощната тарифа. Намаляване на разхода може да се постигне чрез оставяне на термостата на 60-65 градуса и източване на резервоара на всеки три месеца, посочват специалистите.

При купуването на нови електрически уреди, трябва да се обръща внимание на енергийните етикети и потреблението на ток при режим "stand-by". Инвестицията в уреди клас "А" си заслужава дългосрочно, макар да са малко по-скъпи, тъй като през годините ще консумират по-малко електроенергия.

Добра инвестиция е и закупуването на разклонител с много гнезда и копче за изключване. По този начин
с натискането само на един бутон, ще могат да се изключат много електроуреди, включително и такива, които харчат доста ток при режим "stand-by".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини