От х:

Днес в x:

Отложиха сесията заради агитката на Бареков

Дарение за градоначалника - малкият Иванчо

Днешната сесия на ОбС Хасково, на която трябваше да се гласува увеличаването на таксите за детски градини, бе отложена за друга дата заради агитката на Николай Бареков. Неговата група от млади момчета влязоха в зала „Хасково“ с мегафони в ръка и вдигаха аларма като на стадион. Залата се пукаше по шевовете, на местата за публика бяха насядали десетки майки, някои от тях с детски колички. Младите жени се организират във Фейсбук и неведнъж протестираха срещу увеличаването на таксите от 50 на 70 лева. Днес те дойдоха в зала „Хасково“, за да видят с очите си как ще гласуват техните избраници.

 

Трима хасковски свещеници се помолиха тази сутрин Господ да вразуми властта

Днешният протестен ден срещу високите такси започна още в 8 часа с молебен за вразумяване на властта. Той бе отслужен от трима хасковски свещеници. Те се помолиха
Господ да вразуми управниците и те да не гласуват новите такси за забавачка.

Малко по-късно, в 8.30 входът на паркинга пред общината бе блокиран от агитката на Бареков. Момчетата викаха „Оставка!“ и „Кмете, иди си!“, издигнали плакати „Защо посегнахте на децата ни“.

Агитката на Бареков окупира паркинга на общината

 

Майките пък окупираха входа на общината

Пред входа на общината пък се бяха събрали протестиращите майки. В една кутия те бяха събрали коледни картички с желанията на децата за подаръци. „Кметът иска да плащаме по 20 лева за дете на месец повече. Няма да има пари за подаръци, затова ще му предадем кутията с несбъднатите детски желания“, обясни една от майките, понесла кутията към зала „Хасково“.

Входът към залата на властта обаче се оказа заключен. Това принуди майките да минат през кафенето. Заедно с тях в залата нахлуха и от агитката на Николай Бареков.

Още пред входа на общината имаше пряко включване от телевизията, чийто бивш шеф бе Бареков – TV7. Там се чуха и гласове, че бившият журналист и настоящ политик яхва справедливия протест на майките.

„Нас не ни интересува кой какво се опитва да яхне. Ние протестираме срещу необоснованото и непосилно увеличаване на таксите за градина, а всеки който ни подкрепя, е добре дошъл“, коментираха майките.

При влизането на кмета в залата на ОбС градусът на напрежението видимо се вдигна. Софиянка, явно от екипа на Бареков, тръсна на бюрото пред кмета спящото си дете. „Благодарим на кмета, че е осигурил дарения за баба Яга, за бухали и статуи. Сега му даряваме и малкия Иванчо“, обяви младата жена, която по-късно обясни, че е от София и има три деца. Била в Хасково, за да подкрепи справедливия протест на майките.

Момче с мегафон обяснява на шефа на ОбС, че по закон заседанията са публични

Градоначалникът взе думата и призова „всички външни лица да напуснат“. Не стана ясно обаче какво разбира под „външни лица“. Едно от момчетата с мегафона се провикна, че заседанията на Общинските съвети по закон са публични и всеки гражданин има право да присъства. Шефът на ОбС Иван Иванов пък в прав текст призова „Общинска полиция да си влезе в правомощията и да въведе ред в залата“. От неговите думи пък не стана ясно какво означава „да въведе ред“. „Да бие майките и децата ли?“, питаха се в залата.

Униформените стояха на вратата и явно се чудеха какво да предприемат, а ако не бяха с фуражки, сигурно щяха да се чешат по главата. В това време пък Бареков докопа микрофона и призова всички мъже да излязат отвън, където все пак да слушат какво става вътре и как гласуват съветниците.

Кметът взе думата и заяви, че шумното присъствие на агитката на Бареков е осуетило възможното споразумение с майките и евентуални отстъпки. „След няколко месеца ще имате възможност да гласувате за политика Бареков и да си го изберете. Тогава всичко ще е безплатно“, иронизира градоначалникът.

При шефа на ОбС Иван Иванов се проведе импровизирано председателско събрание – на шефовете на сесийни групи от различните партии. Малко по-късно Иванов обяви, че сесията се отлага, а нова дата ще бъде обявена допълнително.

Протестите и речите продължиха и извън сградата. Бареков обяви случилото се за победа на майките. „Да не си мислят, че ще им се размине. Пак ще дойдем“, заяви Бареков. „Всеки ден ще е така, до победата!“, скандираше пък неговата агитка.

„Защо ни казват, че присъствието на Бареков е осуетило компромис с таксите? В тази държава има ли закони или няма“, горещяха се майките.

Така горещият картоф с новите такси за детска градина се прехвърля за друга дата. Haskovo.net ще ви информира щом бъде насрочена нова сесия.

Тодор Кръшков

Кутията с детските желания, които няма да се сбъднат
Бареков също цъфна при протестиращите пред общината

След като изключиха микрофона на наперената софиянка, тя извади глас на оперна певица

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини