От х:

Днес в x:

И гражданите ще могат да обявяват фалит?

Граждани, които нямат възможност да обслужват своите кредити ще могат да обявяват фалит. Тази идея лансираха депутатите от левицата Янаки Стоилов и Иван Иванов, както и техните колеги от ДПС Хамид Хамид и Четин Казак. Очаква се до три месеца предложението да се превърне в законопроект, заяви председателят на правната комисия в парламента Четин Казак.

Граждани ще могат да обявяват фалти едва след пълен анализ на реалното им финансово състояние, в рамките на който ще бъдат обстойно проучени техните доходи и задължения. Според депутатите от левицата и ДПС само така ще се спре масовата вълна от хора, които губят единственото си жилище, а борчовете им се прехвърлят върху техните наследници.

 "Факт е , че има проблем в България, както навсякъде по света и в Европа със свръхзадлъжнялостта на много лица, на много граждани и има много случаи на абсолютна невазможност те да покриват своите задължения. Факт е, че в редица европейски държави има въведен подобен режим, подобен статут на граждански фалит и на личен", заяви пред БНТ Четин Казак.

В новия закон внимателно ще се фиксират датите, от които човек обявява фалит, за да не може преди това да е продал имотите си и по този начин нарочно да завлече кредиторите. За да няма злоупотреби със статута на фалирал гражданин, имената на хората изпаднали във финансово затруднение, ще се записват в забранителен списък за взимане на нови кредити. Освен това за дълъг период от време те нямат право на фирмена търговска дейност. Според Четин Казак моделът е доказал своята жизненост в редица европейски страни:

"Трябва просто да се проучи този опит. Трябва да се види доколко той е приложим в България и ако се прецени, че това няма да създаде сериозни проблеми на кредитните институции въобще на стабилността на нашата банкова система, може да се помисли за взаимстване на този опит."

Самите граждани все още се колебаят дали тази идея може да придобие формата на закон.

Истината е, че след 2008 г. почти всеки работещ българин е теглил някакъв кредит. С настъпването на световната икономическа криза обаче заемите у нас масово не се обслужват. Според статистиката на БНБ през първото шестмесечие на 2013 година лошите кредитити, по които не са правени вноски над 90 дни, са 17.1% от всички, отпуснати от банките.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини