От х:

Днес в x:

Депутатите надминаха себе си в спора за комисия „Мишо Бирата”

Странни предложения за създаване на временни комисии към Народното събрание се чуха от парламентарната трибуна. Депутатите отново си спомниха за изнесения преди две години скандален разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и бившия вече шеф на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

Припомняме, във въпросния разговор Борисов заповядва на Танов веднага да измъкне влезлите данъчни в складовете на бира „Лединика" и да прекрати проверките там, собственост на вече покойния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Днес, няколко години по-късно, лично лидерът на БСП и други народни представители настояват да се създаде парламентарна комисия, която да намери отговорите на въпросите по случая „Мишо Бирата".

„Герберът" Цвета Караянчева обаче имаше по-интересно предложение за тема на разследване от страна на народните избраници. „След като сформирахме комисия за „калинки", за Авиоотряд 28, сега идва и тази за Мишо Бирата. А защо не създадем комисия за размножаването на колорадския бръмбар, например, или за пролетното равноденствие?", предложи Караянчева.

Тя обвини управляващите в това, че се опитват да подменят дневния ред на обществото и остават глухи и слепи вече пет месеца. „Авторитета на този парламент е сведен до санитарния миниум. Ако ви стиска, ще излезете отвън и ще кажете с какво се занимавате и че се правите на криминалисти", призова още депутатът от ГЕРБ.

Сред обвиненията, които отправи Цвета Караянчева, са и тези, че парламентът се опитва да изземе определени функции, само и само да прави циркове. „Ако бях на мястото на Сергей Станишев, бих се чувствала много грозно, тъй като, след като имаше явен пример с комисията „Хохегер" за присвояване по учебник на държавни пари, той не си подаде оставката", продължи с нападките „герберът".

От изказването й все пак стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепят създаването на такава комисия за разследване на разговора между Борисов и Танов, тъй като ексуправляващите са безстрашни. И малко по-сериозно предложение за тема на анкетна комисия отправи Караянчева, а именно защо не се инициира комисия за Христо Бисеров, което според нея е политическият скандал на деня.

„Г-жо Карачнева, ако трябва да сравним Бисеров с Борисов, то ще кажем, че г-н Бисеров направи ясна крачка и имаше достойнството да се оттегли от всякакви позиции. Ако го беше направил и тогава Бойко Борисов, нямаше да се наложи да ви свалят от власт през февруари, нямаше да има протести и моралът в българското общество щеше да бъде по-висок", се включи в спора депутатът от левицата Антон Кутев.
Според „червения" народен избраник - „ако бившият министър-председател е бил почтен човек, е щял да направи като Христо Бисеров и да си подаде оставката".

И друг депутат от БСП се опита да подкрепи нуждата от създаване на комисия за „Мишо Бирата". Валери Жаблянов намеси и темата за протестите, като заяви, че българското общество го боли от липсата на морал в политиката. „Тази комисия се създава, за да се види, че българските институции са били използвани за политически цели. Тази комисия се прави, за да стане ясно, че телефонът на министър-председателя е бил подслушван и дори не стана ясно кой го е подслушвал", се мотивира Жаблянов и дори се учуди, че ГЕРБ не се вълна от това.

Все пак преди разгорещения спор между депутатите единият от поискалите създаване на комисия по случая „Мишо Бирата" Йордан Цонев представи и напомни пред народните представители защо е толкова важно да се разбулят тайните около скандала от 2011 година.

Цонев прочете и част от разговора между експремиера Борисов и ексшефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, за да подплати изказването си. „Това не е телефонен разговор между мафиотски босове. Това е разговор между министър-председател на европейска държава. Това бе България на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов", изброи Цонев.
Той определи изнесената стенограма като „черната кутия" на управлението на ГЕРБ, както и като най-грозните примери за ерозиране на върховенството на закона.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини