От х:

Днес в x:

100-годишна изложба показват в Хасково

Фотографът Крум Савов

100-годишни снимки от фотографа Крум Савов ще покажат в Регионалния исторически музей в Хасково. Изложбата „По южната граница преди 100 лета“ ще бъде открита днес от 17 часа.

Фотосите са представени от Регионалния етнографски музей в Пловдив, който е партньор на хасковския и нерядко разменят изложби. Ръководството на музея се е сдобило с над 1000 фотографии, които вече са стари и позахабени с течение на времето. Те са преснимани с размери 60/70 и са рамкирани, но не са обработвани с компютърни програми. В музея в Хасково ще бъдат показани само 40 от тях.

Фотографът Крум Савов е роден през 1882 г. в село Устово, сега квартал на Смолян. През целия си живот е поддържал връзка със своя роднина и духовен учител, големия родопчанин Стою Шишков. Преди около век двамата тръгват на път с файтон с муле и обикалят по южната граница на България. Крум Савов прави снимки из цяла Тракия, която сега е разделена между три държави. С обектива си той запечатва интересни мигове. Част от експонатите му са откупени още при създаването на музея в Пловдив през 1917 г. Заслугата за това е на Стою Шишков. Снимките са качествени и стойностни, каза директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив – доц. д-р Ангел Янков. Те обхващат история, етнография, архитектура, лица и други.

През 1902 г. Крум Савов прави и първото ателие в Родопите, което се намира в Чепеларе. Интересното, че по това време хората са се притеснявали да влизат вътре, тъй като фотографията не е била позната сред обществото. Местните се стряскали от светкавицата. Наложило се неговият роднина Стою Шишков да води свои познати, облечени с носии, за да ги снимат и хората да видят, че няма нищо лошо в това.

Изложбата е осъществена по проект „Културно наследство и местно развитие по южната граница на България“. Финансирана е от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката. Този проект даде възможност да съживим стари фотоси, които да бъдат отпечатани и рамкирани, каза доц. д-р Ангел Янков. Изложбата ще остане в Хасково близо месец, но крайната дата ще бъде определена от домакините.

Анета Кутелова

Дирекорът на музея в Пловдив - доц. д-р Ангел Янков
Един от фотосите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини