От х:

Днес в x:

Еврото е бъркотия, не бързайте за еврозоната!

Пол Кругман: Валутният борд не е лош вариант за България

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия. Това заяви в интервю за БНТ Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман. По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. "Не сте Америка, не сте дори и Полша. Поляците се справят доста добре със злотата. Не мисля обаче, че вие сте готови за подобно нещо", отбеляза Кругман.

Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. "Той ви дава възможности за гъвкавост. Може след 10 години еврото да заработи много добре и тогава ще влезете в еврозоната. Възможно е и вашата система тогава да е съзряла достатъчно, за да си позволите да въведете плаващ валутен курс“, заяви икономистът.

"България е доста малка точица на глобалната икономическа карта, но има и по-малки. Човек търси поуки, независимо откъде идват те. Дори малките държави могат да постигнат значителна независимост, стига да имат достатъчна финансова зрялост", посочи Нобеловият лауреат.

"Цели 50 години след Голямата депресия нямаше значителна криза. Знаем кое свърши работа – доброто регулиране на банките и разумните политики. Стабилната икономика е възможна, но трябва да си нащрек. Да си наясно, че пазарът не винаги е прав. Той трябва не да се контролира, а донякъде да се ограничи", посочи икономистът.

По думите на експерта почти винаги частният бизнес трябва да заема водеща роля пред държавния апарат. "Държавата може да прави по-добре определени неща. Изграждането на инфраструктурата, основното образование, здравеопазването – оказва се, че частният сектор не може да се справи с тези системи. Въпреки това аз съм почитащ свободния пазар кейнсианец и вярвам, че ръцете на частния сектор трябва да се развържат за повече неща. Правителството пък трябва да е готово да се бори с рецесиите", коментира Кругман.

"Когато кризата отмине и влезем в период на истинско възстановяване, тогава ще подкрепя строгите фискални ограничения. В крайна сметка все някога трябва да се стигне до това. В Европа, за съжаление, ако си Испания, или донякъде Италия, или със сигурност Гърция, и имаш сериозен фискален проблем, то тогава нямаш много място за лавиране. Икономии не бива да се налагат в Германия или Холандия, европейското ядро трябва да расте. В европейската периферия обаче трябва да има известно въздържание“, посочи лауреатът.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини