От х:

Днес в x:

Търсят ключ към безсмъртието в гените на момичето, което спря да расте на 4 г.

ДНК на момиче, страдало от рядко заболяване, в резултат на което физическото и умственото му развитие спират на 4-годишна възраст, вероятно крие тайната на безсмъртието, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски експерти. Брук Грийнбърг почина през октомври на 20-годишна възраст, но учените не спират да умуват върху нейния случай. Не е известен друг подобен в света.

Медиците се надяват, че изследването на гените на Брук ще доведе до научен пробив в търсенето на ключа към вечната младост. Сега те ще се опитат да "надникнат" още по-отблизо в тайните на момичето дето, изследвайки обстойно нейната ДНК и състоянието й, известно само като Синдром Х, след като са получили разрешение от близките й.

"Ще изследваме по-задълбочено състоянието на Брук. Надяваме се да научим повече за ключови механизми в процеса на стареенето - знание, което вероятно ще открие нови възможности за увеличаване на продължителността на живота, както и нови средства за борба със свързаните със старостта заболявания", казва д-р Ерик Шад от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. Сравнявайки гените на Брук с тези на членове на семейството й, специалистите вече са открили съществени различия. Те открили известен брой специфични за Брук мутации, които обясняват състоянието й.

Експертът и колегите му обаче все още не са наясно каква е връзката между ДНК функциите на Брук и процеса на стареене. Учените ще се опитат да изолират мутациите, отговорни за ранното спиране на развитието й, и да ги използват в борбата срещу рака и други фатални заболявания. Д-р Ричард Уокър - специалист, наблюдавал Брук Грийнбърг през краткия й живот, казва, че "биологичното безсмъртие е възможно, но невероятно, не защото специалистите не искат да го постигнат, а заради всички етични, философски и религиозни въпроси, които то би повдигнало".

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини