От х:

Днес в x:

Банковата тайна (на Бисеров). Хампарцумян vs. ДПС идеята за отпадане

Евентуално отпадане на банковата тайна за висшите политици ще бъде грешка. Това коментира Левон Хампарцумян, председател на УС на Асоциацията на банките в България, предаде Агенция "Фокус".

По думите му банковата тайна е в основата на едно свободно общество и това, че някой не спазва закона не означава, че трябва да се напише още един закон.

„Някой, който е тръгнал да не спазва закона, няма да спазва и другите закони, които ще бъдат написани. За тази цел има органи и разузнавания, полиция, следствия и прокурори, които се занимават с тези, които не спазват вече съществуващите закони. Българските закони не са лоши, спазването е това, което е проблем при някои политици. Обществото плаща висока цена във вид на разходи за хората, които следят за спазването на закона”, каза Хампарцумян.

На въпрос как ще реагират банките, ако решение за отпадане на банковата тайна за висшите политици бъде прието, той отговори, че банките няма какво да направят, защото те спазват правилата, които са написани в обществото.

Отпадането на банковата тайна за висши политици беше подето като идея от ДПС. Причината е случаят Христо Бисеров.

"Ако аз знам, че някъде имам тайни сметки, но е въпрос на време въвеждането на регламент за тяхното огласяване, вероятно бих предприел определени действия в тази посока". Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти в парламента подадените оставки от Бисеров преди огласяването на проверката на ДАНС с обяснението "лични мотиви".

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини