От х:

Днес в x:

Bitcoin поскъпва неудържимо, САЩ готвят регулации

Цената на виртуалната валута Bitcoin превиши 280 долара, поскъпвайки 20 пъти от началото на годината. Движеща сила за ръста в популярността на Bitcoin е търсенето от страна на китайски потребители, твърдят анализатори.

Същевременно, нараства броят на измамите с виртуална валута и интересът към нея от страна на престъпния контингент. Това подтиква властите към засилване на надзора върху Bitcon пазара.

Системата BitStamp е един от най-популярните ресурси, които обменят виртуална срещу долари и евро. По-рано тази седмица цената на Bitcoin достигна 283 долара, надминавайки рекорда от 269 долара, установен през април.

Преди един месец нищо не подсказваше подобен скок – цената на Bitcoin на 2 октомври падна до 103 долара след новината, че американските власти затварят сайта Silk Road Hidden Website, от който с виртуална валута можеха да се купят наркотици, оръжие и други забранени за масова продажба стоки. Делът на Silk Road от общата търговия с Bitcoin възлизаше на около 5%.

Затварянето Silk Road нанесе удар по стойността на BitCoin, но популярността й продължи да расте, заради повишения интерес от страна на китайците, коментира пред Блумбърг Уго Игбунике, директор развитие в IndexUniverseв. В момента BTC China е най-голямата площадка за търгове с Bitcoin, потвърждава анализаторът Николас Колас от ConvergEx Group.

Китайците изпреварват по обем на търговията с Bitcoin японците, американците и европейците. Ръстът е обусловен от факта, че най-голямата търсеща машина Baidu започна да приема плащания в Bitcoin, като така откри нов, огромен пазар за виртуалната валута, пише Гардиън.

Според скорошен доклад на Федералната резервна банка на Чикаго, сделките с виртуална валута придобиват все по-голяма популярност, заради възможността за запазване на анонимността. По данни на банката, в интернет всяка минута се извършват 30 подобни сделки на средна стойност до 16 Bitcoins.

Bitcoin е децентрализирана валута за плащане на стоки и услуги в интернет, пусната на пазара през 2009 година. Точни данни за броя на потребителите на Bitcoin няма, но курсът на валутата поскъпна с над 200 пъти от 2011 година досега, в резултат на което мнозина станаха милионери. В обръщение се намират 11,959 млн. Bitcoins на сумарна стойност около 3,39 млрд. долара, по данни на BitStamp.

Mинистерството на финансите на САЩ обеща да засили надзора над оборотите с виртуални пари. Тези платежни системи ще трябва да водят специално счетоводство и да предоставят на органите информация за сделки над 10 хиляди долара. Компаниите ще бъдат принудени да се регистрират като доставчици на парични услуги, което ще позволи на регулаторите да извършват допълнителни проверки.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини