От х:

Днес в x:

Чуждите служби натиснаха покровителите на Бисеров, Осман Октай пред NOVA

"ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове". Това заяви в студиото на "Здравей, България" бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. 

"Натискът от европейските служби е бил огромен. Високопоставен човек от там, с длъжност генерал, е бил в сараите на Доган в събота вечерта. Вследствие на това посещение той получава информация и нарежда Бисеров да бъде доведен при него. Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити. 

Той свърза днешните събития със случая "Лияни", разкриващ корупционните схеми по времето на Тройната коалиция. „Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че разработката на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса "Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Осман Октай. 

Той видя решението на проблема в оставката на лидера на ДПС Лютви Местан. "Когато един човек е зам.-председател на парламента, имал е изключително силна позиция при оформянето - и кадрово, на едно управление на страната, трябва да се понесе политическата отговорност само с едно действие. Лютви Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо нечул, нищо невидял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета на това правителство", допълни той. 

На въпрос "Откъде са парите?", Октай отвърна: "Още 2001 г. развих темата в медиите, при управлението на Симеон и Доган корпоративна групировка „Възраждане” влезе в Съвета за икономическо развитие с всички свои кадри. До ден днешен тези кадри са във всички коридори на властта в страната. Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било то с назначаването на министри, било то назначаването на областни управители. Било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров". Според Осман Октай тези корпорации се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява.
"Затова всички политици в декларациите пред Сметната палата си пишат едно. Но при всичски случаи - дали с деца, дали със съпруги, дали с роднини, имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят средствата по този начин", заключи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: novatv.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини