От х:

Днес в x:

Пламна хепатит сред бежанците в Харманли, разпореждат дезинфекция

5-годишно момиченце и майка му от бежанския лагер в Харманли са настанени в хасковското инфекциозно

5-годишно момиченце от бежанския лагер в Харманли е болно от хепатит А и е настанено в хасковското инфекциозно отделение. Момиченцето е дало положителен тест преди няколко дни, който впоследствие е бил потвърден със сигурния Елайджа тест. За опасния прецедент потвърждават и от хасковската Регионална здравна инспекция. Оттам са разпоредили спешна дезинфекция на лагера, а контактните лица са поставени под наблюдение. Това са родителите на болното детенце, плюс още две техни деца. Малката Елма пък е хоспитализирана в Хасково със своята майка. „Детето е в добро състояние, ще бъде изписана след като клиниката му се нормализира и бъде излекувано окончателно“, коментира д-р Славея Димитрова от Инфекциозно отделение.

Рискът в случая е, че болестта на мръсните ръце, както е известен хепатита от тип А, е с инкубационен период до 3 седмици, през това време човекът е заразоносител. Като се добави и лошата хигиена, в която живеят над 1100 бежанци в лагера, както и наличните близо 300 деца, предпоставки за епидемия има, признават здравните власти. Добрата вест е, че хепатитът е с нисък контагиозен индекс, тоест трудно заразява. Попада в тялото по орално-фекален път. За сметка на това пък вирусът е един от най-устойчивите – оцелява месеци без приемник, в лед и на високи температури. На практика това означава, че заразата може да се предаде и от предмет, който е докоснат от болен.

Още по-опасното е, че много от бежанците се извеждат от лагера и се настаняват по адреси в населените места. Сиптомите при евентуална инфекция може да избият, когато вече са извън лагера.

Още два случая на хепатит са регистрирани в Харманли, но от типа В. Той разболява по-тежко, но се предава и по-трудно, само по кръвен и полов път.

30-годишен мъж с хепатит В се лекува в Хасково, а жена на приблизително същата възраст вече е транспортирана в Пловдив, поради съпътстващо заболяване.
Хасковско се счита за епидемичен регион за хепатит поради компактните маси от здравно-неосигурено, предимно ромско население. Областта и градът бяха ударени на два пъти от епидемии в последните няколко години. Разболяха се стотици.

„Имаме готовност да настаним по спешност 150 души при възникване на епидемии“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ д-р Славчо Близнаков. Местата за това са на 3-ия етаж на инфекциозно отделение и етажа над Нервно.

Г.Христов

Според д-р Димитрова, състоянието на детето е добро
Д-р Близнаков заяви готовност за прием на 150 души при епидемия
От хасковското РЗИ разпоредиха спешна дезинфекция, заради потресаващата мизерия на лагера в Харманли
Децата в лагера в Харманли са под угрозата на хепатит
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини