От х:

Днес в x:

Разкаян пастир: Сипах киселина в млякото на чорбаджията

Пастирът сипал отровна киселина в прясно издоеното мляко

Разкаян пастир си признал пред полицията, че отровил с киселина суровото мляко на чорбаджията си, понеже последният не му плащал надника. 43-годишният Иван, родом от Асеновград, бил цанен от животновъд в минералбанското село Сърница. Собственикът обаче се ослушвал за парите и на 30 октомври пастирът решил да си отмъсти. Сипал 150 милилитра киселина за промиване на злато в прясно издоените 66 литра мляко. На следващият ден обаче с ужас разбрал, че чорбаджията не усетил, че продукцията е отровена и я предал в пункт за мляко. Иван искал да нанесе щети, не да трови хората. Затова доброволно отишъл в районното в Хасково и си признал за деянието.

Спешно била сформирана оперативна група, включваща представители на полицията и Агенцията по безопасност на храните. Под възбрана е била поставена цялата суровина в млечния пункт. Днес 1 тон 145 литра мляко бе откарано за унищожаване в екарисажа във Варна.

Любопитното е, че при последващия разпит Иван не потвърдил за киселината, но нямало как да бъде проверено. Лабораторията на хасковската Агенция по безопасност на храните не разполага с оборудване да направи пробата и тя трябва да се изследва в София. Съмнението обаче, че суровината би могла да бъде отровена, било достатъчно, за да се унищожи.

Предпазливостта не е излишна. Най-често използвана за промиване на злато е силно токсичната азотна киселина. Тя реагира с всички метали с изключение на злато и платина, затова е популярна сред златотърсачите. Дори в малки концентрации може да предизвика тежки увреждания и смърт.

Пастирът е задържан до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини