От х:

Днес в x:

Искат дълги визи и VIP-коридори за турския бизнес

Проблемът с визите, които България издава на бизнеса от Турция, виси на дневен ред от близо 5 години. Заради спънките инвеститорите от съседната държава предпочитат да влагат парите си в Румъния или в Гърция.

През последната седмица въпросът със заверките в задграничните паспорти на турските бизнесмени леко помръдна, съобщи шефът на Хасковската търговско-промишлена плата /ХТПП/ Янчо Янев. Сега визите, които се издават от България, са за срок от 3 месеца. За сравнение той посочи, че в съседна Гърция те са тригодишни.

Палатата обаче ще лобира на най-високо ниво парафите в паспортите на турските бизнесмени да важат една година, както и за правото да ползват VIP коридорите на ГКПП-тата ни.

В искането им ще ги подкрепи и изпълняващият длъжността областен управител Кадир Исов. Пред бизнесделегация от Одрин, водена от шефа на тамошната търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт, той се ангажира при срещата с вицепремиера Даниела Бобева, на която ще бъде домакин в понеделник, да постави въпроса.

Крайно време е да се реши проблемът с бизнес визите от Турция, защото не можем да си позволим да се отнасяме със сериозните инвеститори като с куфарни търговци. Не бива и да оставяме потенциалния инвеститор да се реди на опашките по границата заедно с тези, купили по два пакета прах“, аргументира се Янчо Янев.

Според него е редно да се въведе и европейската практика при пазаруване над определена сума комшиите да могат да си теглят ДДС-то на излизане от страната. „Целта на всички тези искания е да си върнем турските инвеститори“, подчертава дебело шефът на ХТПП.

Реджеп Зъпкънкурт даде пример със съседна Гърция, където турските граждани могат да ползват еднодневна Шенгенска виза.

Покрай тази възможност всеки уикенд хиляди турски семейства се изнасяли на почивка в Гърция. На 80 км. от границата ресторантите в Гърция буквално изнемогват от туристи, обясни още бизнесменът. А по празниците хотелите им се пукат по шевовете. По този повод обаче той отправи забележка към българските хотелиери, че повечето бази у нас са доста занемарени.

Според него ако проблемът с визовия режим се разреши, освен скок в икономиката на пограничните градове, може да се очаква и ръст на турските инвестиции в България. Само за последната година техни компании са вложили свежи пари в България в размер на 50 млн.лв., подчерта шефът на Одринската палата.

От Одрин също са категорични, че евентуално облекчение ще доведе до сериозен туристически поток и в област Хасково. Голям интерес има и към културните забележителности на региона. А също и към СПА туризма в района на Минерални бани, както и към винения туризъм, за който Хасковско има голям потенциал.

По този повод пък Кадир Исов разкри в аванс, че до края на 2014 г. в област Хасково ще има интерактивен гид, който на 8 езика /сред тях турски и гръцки/, ще информира посетителите за всички исторически забележителности. Това ще стане по проект на Областна администрация Хасково.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Са
    Саръ гащалъ
    7 -6
    08:33, 31 окт 2013
    100г не 30г
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    17 -5
    08:45, 31 окт 2013
    Няма не успял българин по целия свят.проблема не е в българина,а в небългарина,който го е яхнал от 09.09.1944...българския лев преди тази дата е бил златен и е струвал два долара и четири дойче марки...
Последни новини