От х:

Днес в x:

„Пирогов” пред фалит, обмисля спиране на плановия прием

До 3 месеца „Пирогов" може да изпадне във фалит. Регионалната здравна каса е заповядала с анекс болницата да извърши закононарушения и да подправя документи, твърди шефът на болницата доц. Стоян Миланов на извънреден брифинг.

До три месеца има опасност болница „Пирогов" да бъде декапитализирана, ако настоящото положение във взаимоотношенията със Здравната каса не се променят. Следствие на това болничното заведение ще бъде ликвидирано, заяви изпълнителният директор на Институт „Пирогов".

Миланов посочи, че Регионалната здравно-осигурителна каса София е заповядала с анекс в понеделник на болницата да извърши закононарушения и да подправя документи с цел да се достигне до намаляване на разходите от септември до 80% от реално извършените.
По думите на Миланов се очаква касата да се разплати до дни с 4.3 млн. лева.

Припомняме, късно снощи приключи заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, който установи, че НЗОК завършва годината с дефицит от 150 милиона лева. Над 120 милиона са разходи за болниците.

Държавата е поела ангажимент да бъдат платени 80% от изработеното от болниците. Но на този етап актуализация на бюджета на касата няма да има.

Миналата седмица от НАП съобщиха, че ще могат да съберат 30 милиона лева над предвиденото от здравноосигурителни вноски, но те не биха могли да запушат изцяло дупката в бюджета.

По-рано днес шефът на Българския лекарски съюз бе на двучасова срещу при премиера Орешарски, като сред основните дискутирани въпроси е и разплащанията за болниците до края на годината.

Миланов заяви, че каквото и да коства на болницата, тя няма да спира приема на спешните случаи, които представляват около 80% от всички случай. Той декларира, че е готов да работи без заплащане, колкото е необходимо.

Миланов посочи, че в момента от близо 4500 постъпили пациенти, се прави одит за лечението на 350, незнайно по какви причини, при положение, че тези хора са имали нужда от лечение.

На въпрос, какво следва от тук нататък, Миланов заяви, че в България са възможни всякакви вероятностни - „тук дъно няма".

Доц. Миланов се върна на 80-те процента, които здравата каса е склонна да разплати. Той заяви, че това означава, че ако се извърши операция на апандисит и тя е заплатена на 80%, това би означавало да оставим корема на човека отворен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини