От х:

Днес в x:

Репортаж на CNN: Николаево - порутено ромско село от България

Николаево, България. Къщите са построени от кал и слама. Улиците са покрити с мръсотия и локви.

Стара циганка показва с жест колко е гладна, а стомахът й изглежда направо вдлъбнат.

Това е Николаево, порутено циганско село в сърцето на България.

Такава картина рисува репортаж на телевизионния канал Си Ен Ен от мястото, където живее семейството на 4-годишната Мария, чиято съдба развълнува стотици хора от различни краища на света.

Ако съдбата беше се стекла по друг начин, момичето Мария щеше да израсне тук, сред мръсотия и мизерия, казва репортерът Карл Пенхол.

ДНК-тестовете вече разкриха част от мистерията на Мария, детето наречено "русия ангел" от гръцките медии след като то беше намерено от полицията в ромски катун край Фарсала, Гърция.

Родните родители на Мария са българи: Сашка Русева и Атанас Русев и както гръцката двойка, която я е отгледала, също са роми. Резултатът от ДНК тестът доказва генетичната връзка с българската двойка.

"Родителите на Мария живеят от продажба на билки, които събират в гората и от събиране на метални отпадъци. Те получават и социални помощи, но те никога не стигат", казва пред телевизионния екип Георги, съсед на семейството.

Биологичното семейство на Мария живее в една стая, направена от кирпич, както и останалите къщи в селото. Стените са варосани, а едниственият прозорец е само донякъде със стъкло, другата му част е от пластмаса,

описва в репортажа си дома на Русеви журналистът Карл Пенхол.

Жителите на Николаево се оплакват пред него, че когато вали, къщите им се пълнят с вода.

Репортерът отбелязва, че когато екипът се е отбил в къщата на Русеви в петък, няколко часа преди да излезе резултатът от ДНК-тестът, Сашка и Атанас не са били там. Двамата били заминали за София, където дали телевизионно интервю.

Предишния ден обаче Сашка и Атанас Русеви са говорили по телевизионния канал ТВ7, афилиейт на Си Ен Ен в България. В това интервю Сашка е отхвърлила обвиненията, че е продала бебето си в Гърция или че детето е станало жертва на трафик на хора.

Карл Пенхол цитира част от интервюто на ТВ7 със Сашка Русева, в което тя казва, че е дала детето си без да вземе пари и е направила това, защото е нямала пари да го храни.

По-нататък американският журналист опесва срещата си с други две деца от фамилията Русеви - 13-годишния Ангел и 14-годишната Минка. И двамата, по думите му, не говорели български.

Срещнах се и с жена, която казва, че е сестра на Мария, най-голямата дъщеря на Сашка Русева. 20-годишната Катя живее в съседното Гурково. Има много бяла кожа, руса коса с рижав отенък, а очите й се затрудняват да гледат от слънчевата светлина. Мария също е много бяла.

А в циганския катун в Гърция, където беше открита, казаха за нея, че има също проблем с очите, но лекарите не могли да определят диагнозата. Когато я излекували, циганите устроили специално празненство, разказва още репортажът.

Катя от Гурково обяснява на американския репортер, че майка й Сашка отишла в Гърция през 2009 г. да бере портокали.

"Майка ми беше бременна тогава и е родила там, но не е имала пари да прибере бебето си у дома.

Тя не е продала Мария, а я е оставила там и се върна в България, за да подготви документите й", твърди Катя. На сбогуване тя моли да разрешат на Мария да се върне вкъщи при семейството си.

"Майка ми наистина иска тя да си дойде и да живее при тях. Тя плаче и много страда".

Пенхол отбелязва, че властите ще определят дали семейство Русеви могат да отглеждат сами децата си или те да бъдат предадени на грижата на държавата.

Източник: bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини