От х:

Днес в x:

Дружба “Родина”:Обединяваме българите,независимо от религията

Петко Колев

Петко Колев, секретар на Дружба „Родина“, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Колев, на 1 ноември се навършват 4 години от възстановяването на Дружба „Родина”. Какви са резултатите от дейността на организацията за този период?
Петко Колев: Организацията вчера проведе редовното си годишно общо събрание и отчете своята работа. Може да се каже, че вече има клонове в Централни, Източни и Западни Родопи, в Тетевенско, село Бели извор като организационно структуриране. На второ място по наша оценка имаме една повишена чуваемост на проблема, с който се занимава организацията, а именно обединяване на българи с различни вероизповедания, уважаване и толерантност към религията на другия и обединяване под българско знаме, под българско име. На трето място – струва ни се, че има една по-голяма вече аудитория сред журналистическите среди. Знаят организацията, следят нашите изяви. Като цяло като че ли не даваме повод за критични и недоброжелателни коментари. Освен това, тази година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прецени, че термините „македонско малцинство” и „помашко малцинство” по отношение на България в постмониторинговия доклад за България на ПАСЕ трябва да отпаднат. Това означава, че ПАСЕ не вижда такъв проблем в България въпреки опитите на някои хора и организации да го произведат като накърняване на човешки права, невъзможност да се изповядва религия, да се носят каквито искат имена. Обективно е преценено от международната общност, че това не е валидно за нашата държава. Не можем да кажем ,че сме достигнали максимално покритие на нашето присъствие, но много млади хора в различни части на страната вече знаят за организацията и като че ли принципите, на които тя е изградена и за които се бори, са общоприети.
Фокус: Какво Ви предстои?
Петко Колев: Предстои ни да направим още по-ясна физиономията на нашата организация в журналистическите среди. Това и отчетохме – малко стихийно, не съвсем организирано присъстваме пред погледа на Вашите колеги. Трябва по-осезателно да бъдем там, за да разясним същината на нашата работа. Иначе много хора са чували за организацията. Предстои ни да се доизгражда тази клонова мрежа по примера на старата Дружба „Родина”. Предстои ни да водим по-интензивни разговори с представители на двете вероизповедания – християнското и мюсюлманското, като им предлагаме нашия модел на общежитие. Предстои ни още в общините, в които присъстваме, да разговаряме по-активно с администрациите на общините, кметовете, общинските съветници. Предстои ни част от клоновете ни да бъдат стабилизирани като състав, като организационна дейност понеже в началния период някои структури възникваха малко стихийно. В такава посока. А и се чудим дали да предложим и на международната общност този добър модел, който предлага Дружба „Родина” в България. Знаем, че такива общежития и такива проблеми на съжителството съществуват в цяла Европа, за света не говорим. Защо пък да нямаме една по-активна позиция по отношение на тях, по-силно присъствие в международен план. Трябва, разбира се, да опонираме в известна степен на разни лица и организации, които не се свенят да занимават международната общност с откровени фалшификации по отношение на проблемите, които има в държавата. Да, проблеми има, но те не са в такава степен, такава острота, каквато някои се мъчат да ги представят и вече оттук да извличат някакви дивиденти, свързани със собственото им политическо битие. 
Фокус: Ще представите декларация за истината за българските мохамедани. Може ли да ми обясните в какво се изразява вашето становище?
Петко Колев: Ще представим декларация, свързана с въпроса за имената като такива – промяната на имената, натиск за промяна на религиозна принадлежност. Декларация в този вид. А за другата декларация, за която питате, общото събрание реши в момента да я задържи, за да я обогати с допълнителни факти във връзка с разни фалшификации, откровени лъжи, които се разпространяват в хиляди тиражи в разни видове книжки. На по-късен етап организацията ще обяви и тази своя позиция и вероятно това може да стане и на специална пресконференция в близко бъдеще. 
Мария КАЛОЯНОВА

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини