От х:

Днес в x:

Съдът освободи 11-годишното сираче от борча на бащата

Чичото на Веселина - Панчо Карамфилов

11-годишната Веселина Димитрова от Хасково няма да изплаща предявения иск от застрахователна компания „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД. Това става ясно от решението на Хасковския окръжен съд /ХОС/.

До положителната развръзка с малолетната Веселина се стигна след няколкогодишна съдебна сага. В средата на този месец застрахователите изпратиха писмо до съда, че правят пълен отказ от иска и молят делото да бъде прекратено. По време на заседанието в /ХОС/ предвид молбата от застрахователите защитникът на Веселина – адвокат Петър Петров заяви, че делото трябва да бъде прекратено. Тогава юристът отправи искане да се обезсили решението на първоинстанционния съд, който се бе произнесъл в полза на ДЗИ.

Малолетната Веселина Димитрова бе застрашена да изплаща борч на покойния си баща, който до навършване на пълнолетие можеше да набъбне до стотици хиляди левове. Този дълг щеше да висне над малолетното дете заради катастрофа от 7 октомври 2006 г. край харманлийското село Поляново, причинена от баща й Веселин Димитров, който загина. Разследващите установили, че той е виновен за катастрофата, при това открили и 0,54 промила алкохол в кръвта му. Това даде основание на застрахователите да предявят регресен иск към единствената наследница.

Делото мина на три инстанции, след което бе върнато на Хасковския окръжен съд за доразглеждане. До това обаче не се стигна, тъй като застрахователят оттегли претенцията си. „Ако съдът прекрати делото, ще бъде сложен край на една несправедливост“, обясни преди време чичото на момичето – Панчо Карамфилов, който настояваше, че племенницата му трябва да бъде освободена от този борч.

В решението си от вчера съдебният състав с председател Милена Дечева, прекратява делото и обезсилва решението на първоинстанционния съд. Застрахователната компания ще трябва да плати направените по делото разноски на майката на Веселина – Софка Йорданова. Те са в размер на 980 лв. за всички съдебни инстанции.

Решението на хасковските магистрати подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини