От х:

Днес в x:

Абсурд: Купчина кокали по-голямо чудо от Александровската гробница?!

Гробницата изуми дори японския принц Акишино/вляво/, но не впечатли хасковлии

Купчина кокали от праисторическо време неочаквано се оказват в пъти по-голямо чудо на България от уникалния за страната ни паметник в лицето на Александровската гробница. Така излиза според класацията „Чудесата на България“, която се провежда онлайн в цялата страна. Хокерното погребение на юноша край с. Крум, димитровградско, спечели първия етап в класацията и е в челото на заключителния. Гробницата в Александрово крета на 12 място.

Причината е, че дори хасковлии не гласуват за великото откритие на покойния Георги Китов. От него се възхити императорско семейство на Япония, която наля милиони за паметник на тракийското изкуство в Хасковско. Явно обаче японците разбират от изкуство.

Класацията има морална стойност, нещо като себеуважение, но хасковлии явно не се уважават, коментираха огорчени историци. Не че изровеният скелет в димитровградско не е важен за науката. Дава ценна информация на археолози и антрополози и е истински рай за изкопалия го учен, който ще напише книга и ще кандидатства за още държавни пари за бъдещи разкопки. Но едва ли някой ще иде да му се любува като „чудо“.

В същото време в гробницата има какво да се гледа - дори и само уникалните стенописи от тракийско време, броящи се на пръстите на едната ръка в България.

В челото на „чудесата“ са още куп значими и не толкова значими исторически находки. Предимството им пред тракийското наследство е в местния патриотизъм на близките градчета и паланки. Предимно местните жители гласуват ударно за „своето“ чудо. Именно мобилизацията на съседен Димитровград изведе находката от Крум в челото. Процедурата за гласуване е повече от лесна-влиза се в сайта „Чудесата на България“, избира се това, което ви е харесало и след клик върху него получавате имейл на пощата. В него има линк, който при втори клик ви отчита гласа. За улеснение ви предоставяме линк направо към гласуването на сайта bgchudesa.com

Местната гордост е на два клика разстояние, но за някои усилието е твърде голямо.

Г.Христов

Скелетът на юноша отпреди 8 хиляди години, открит през 2010-та край с. Крум
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини