От х:

Днес в x:

Само 1 мъж на 100 жени се притеснява за костите си

Пациентка се запознава с резултатите си

Само един хасковлия се престраши да се пусне в евтиното изследване на костната плътност, което се провеждаше днес в сградата на РЗИ-Хасково. Изследването е първа стъпка за ранното откриване и лечение на социално значимото заболяване остеопороза. Повече от 100 души бяха намерили място в списъците на асоциацията „Жени без остеопороза“, но само един от тях бе от силния пол. Съотношението не се промени дори и с прииждащите незаписани. Час след старта на изследването в 10 часа, навалицата бе неописуема. Преглеждаха се дами от 35 до 75 годишна възраст.

Скринингът се осъществява в цялата страна на преференциални цени. За Хасково те бяха 5 лв. От първите 5 прегледани, 3-ма бяха в норма, а двама с остеопения. Това е състояние на намалена костна плътност, след която започва същинското заболяване. То се състои в разрохкване на костите и лесната им чупливост. Особено опасно за по-възрастните хора, които при счупване на кост се обездвижват и развиват съпътстващи, понякога смъртоносни заболявания.

Малкият интерес на мъжете е обясним. Остеопорозата се причинява от спиране на производство на половите хормони. При мъжете става доста по-късно и далеч не толкова рязко, както при настъпване на менопаузата при жените. Освен това важен фактор за загуба на костна плътност е бременността, понеже плодът извлича от костите на майката за изграждането на собственият си скелет. Мъжете не бременеят, пък и рядко се подлагат на диети. Този опасен навик е един от най-големите фактори при дамите за бъдещо развиване на остеопороза. Като превенция се препоръчва храна с преобладаващи млечни продукти.

Заради големия интерес е предвидена втора дата за изследване. Тя е предвидена за 28-ми октомври от 10 часа, на третия етаж на РЗИ-Хасково.

Г.Христов

Напливът на мераклии за изследване растеше всяка минута
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини