От х:

Днес в x:

Исканият от Атака мораториум за продажбата на земя влезе в НС

Парламентът откри разискването по внесеното искане от Атака за удължаване на мораториума върху закупуването на земя от чужденци до 2020 година.

Атакистите най-после поставиха в дневния ред на НС предложението им парламентът да приеме проект за решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 01.01.2020 г.

„Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите", заяви Павел Шопов от Атака, който поиска дебатът за мораториума да се предава на живо по БНТ и БНР.

Предложението не мина от първия път, но след прегласуване бе прието. Българските граждани трябва да видят за какво става дума, настоя националистът.

Лидерът на Атака посочи, че земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средно европейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. У нас средно 440 лева струва декар земеделска земя или 220 евро за декар.

Цената на българската земя е една от най-евтините в ЕС, изтъкна Сидеров. За пример той посочи как върви декарът в други държави от общността - 2 390 евро в Холандия, в Белгия 1705 евро за декар, 1250 евро за декар Гърция, в Ирландия тя е 2400 евро за декар. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева.

Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова лидерът на Атака.

Преди него бяха представени становищата на правната и външната парламентарни комисии, които предлагат да не се приема предложението на Атака за удължаване на мораториума.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини