От х:

Днес в x:

Община остави село без вода заради депозит от ВиК

Изненадващо искане за внасяне на депозит преди разкопаване на улична настилка тази сутрин остави ивайловградското село Славеево без вода. От общината ненадейно решили да приведат в действие наредба от 2010 година, която изисква внасяне на определена сума като гаранция преди разкопаване. Работниците на ВиК, изпратени да отстранят аварията в селото, били върнати от кметския наместник, който им поискал бележка за внесен депозит. Понеже нямали такава, служителите подкарали багера назад.

От Вик Хасково са бесни заради ситуацията. „Знаем, че има такава наредба на община Ивайловград. Искат по 120 лева на квадратен метър, като депозитът е за най-малко 1.5 квадрата. В община Хасково например сумата е 20 лева за квадрат. Но нямахме представа, че от община Ивайловград са решили да го изискват от днес“, обясни за Haskovo.net главният инженер на ВиК Хасково Никола Каракехайов. По думите му от водното дружество не са против наредбата, но смятат, че е трябвало да бъдат уведомени, да се уточни как ще се процедира при внезапни аварии, за да не остават хората без вода. Освен това от водното дружество трудно можели предварително да определят квадратурата, защото нямало как да предвидят колко мащабна ще се окаже аварията. И съответно колко настилка ще трябва да се разкопае.

„Какво лошо виждате в спазването на наредбите?“, попита заместник-кметът на община Ивайловград Борислав Бояджиев. На въпроса защо в такъв случай тази наредба не е била прилагана от приемането й през 2010 година, той отвърна, че не може да носи отговорност за действията на предишната администрация. Попитан дали не е било редно първо да се уведомят засегнатите страни, преди да се активизира норматив отпреди 3 години, Бояджиев не отговори.

След нервни разговори между институциите цял предиобед се оказа, че въпросната улица, на която се намира аварията в Славеево, изобщо няма никаква настилка. „Улицата е без асфалт, въобще без всякаква настилка и не попада под разпоредбите на общинската наредба“, обясни по телефона шефът на ивайловградския район във ВиК Хасково Георги Петров. По думите му аварията не е особено сериозна и може да бъде отстранена за няколко часа. „Всъщност, ако не бяха тези разправии, сега хората щяха вече да имат вода“ уточни Петров.

 Кметът на общината Дияна Овчарова не бе открита за коментар.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини