От х:

Днес в x:

Шварценегер иска да се кандидатира за президент на САЩ

Арнолд Шварценегер иска да се кандидатира за президент на САЩ през 2016 г., предаде БГНЕС.

66-годишният актьор, който е роден в Австрия, се бори за промяна на закона в Америка, така че родени в чужбина кандидати да могат да се кандидатират за президентския пост. Ако това се случи, той ще може да участва в изборите след три години и вероятно да бъде избран за лидер на страната.

"Шварценегер говори открито, че работи за промяна на конституционните правила, така че да може да се кандидатира за президент през 2016 г. Той е готов да подаде правни документи за промяна на правилата", съобщи запознат източник пред вестник "Ню Йорк Пост".

Конституцията не позволява на родени в чужбина граждани да се кандидатират за президент на САЩ, а евентуална поправка трябва да бъде одобрена с мнозинство от две трети в Камарата на представителите и в Сената. Но актьорът стана американски гражданин през 1983 г. и има право да поиска промяната.

Шварценегер винаги е имал политически амбиции. Той стана губернатор на Калифорния през 2003 г., след като спечели изборите и остана на поста два мандата, след което се върна към кариерата си в киното през 2011 г.

 
 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини