От х:

Днес в x:

Скорпиони налазиха „Възраждане“

Събрат на този екземпляр обезпокои живущи на улица "Филип Тотю" в Хасково

Лов на скорпиони в блок на ул. Филип Тютю предприе хасковската пожарна след като снощи бе вдигната по тревога от уплашени граждани. Те забелязали опасните акари на стена в коридора на апартамента си и панически вдигнали на крак аварийно спасителния екип на огнеборците. Гадинките са считани за смъртоносни, макар точно българските да не са. Те обикновено се хранят с паяци и стоножки а прословутото им жило не може да пробие кожата на възрастен човек. Подателят на сигнала вероятно не е знаел това, пък и с очите на страха описал пълзящите като гигантски.

В крайна сметка скорпиони били открити, но само един и то в нормалната за умерените ширини големина-около 4 см. Смутителят на вечерната ракия бил заловен и отведен от спасителите. Предприетото издирване на подобни нему не дало резултат.

В България има два вида скорпиони - карпатски и италиански. Активни са главно през лятото. Обитават главно пространствата под камъните, кората на дърветата, по огради, мазета и тавани. Като повечето животни избягват човека. Странното е, че човека не ги избягва. Някои дори ги отглеждат като домашни любимци.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини