От х:

Днес в x:

Снаха и свекърва се клаха заради мръсни чинии

Снахата Кадрие била нападана от свекърва си и друг път

Снаха и свекърва от село Поповец се кълцали заради непокорство от страна на младшия член на фамилията към по-възрастния. Това се случило в мюсюлманско семейство, при това навръх Байрама. Според мюсюлманската традиция точно тогава младите искат прошка от по-възрастните. Всъщност при ревностните във вярата това се случва ежедневно.

60-годишната снаха Кадрие Али обаче нарушила традициите. След празника на 15 октомври в мивката на кухнята останал огромен куп неизмити чинии. Сутринта на следващия ден снахата тръгнала да чисти и се вбесила като видяла мръсната посуда. Обърнала се към „майка“ си с думите „Защо не вземеш па да ги измиеш, гости ще имаме – срамота“. От 35 години щатният отговорник по къщните работи била снахата от кърджалийското село Мост. 80-годишната глава на семейството полудяла при демонстрираното неуважение и налетяла на младата с кухненски нож с размери на сатър. „Голям беше, чедо, щеше да ме заколи като пиле“, нареждаше Кадрие. По думите и, тя първо била понакълцана, преди да посегне към лопатата зад вратата. С нея замахнала към бабата, но не уцелила. Свекървата Хабибе Салиф се разлютила още повече и преминала към ръгане. Намушкала младата 4 пъти в гърдите, за щастие без да нарани белия и дроб. Общо раните били 7. Клането било прекратено от появата на сдържащото мъжко присъствие. Намесели се и комшии, които разтървали бабата и жертвата й.
Че на старата й нямало нищо, свидетелства развоят в хасковската болница. Снахата е в Хирургията и щели да я пращат до Пловдив, свекървата изписана след преглед в Спешна помощ.

По думите на пострадалата, тя била тормозена през повечето от тези 3 десетилетия и половина, в които живяла в Поповец. Свекървата я нападала и друг път, а мъжът на Кадрие обикновено вземал страната на майка си. След този случай обаче снахата няма да се връща вкъщи, а отива в родното Мост, където ще живее в дома на племенницата си. Тя била кметица на селото.

Г.Христов

За пръв път обаче я ръгали с нож
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини