От х:

Днес в x:

Гърците изрядни за „Маказа“, ние още не

Пътя преди "Маказа" все още се строи

Пътят към Гърция през граничен пункт „Маказа“ все още е в процес на изграждане. Това не е ремонт, става дума за строеж на нов път, троснато обясни ръководителят на обекта Янко Костов. Пред екип на „Haskovo.net” строителят бе категоричен, че това е най-трудният за работа участък през последните близо 25 г. Причина за това било стръмния терен, което налагало преодоляване на много препятствия. Трасето трябва да бъде готово до около месец. То започва от Кърджали и стига до Кирково, дълго е близо 24 км.

Обиколния път е тесен, при това е в окаяно състояние, дупка до дупка. Дори табелите, упътващи шофьорите към пункта, са кът, при това само на български. Това обърква чуждите водачи, които се лутат по разбитите пътища. Изобретателни самодейци дори бяха написали на пътя на латиница „GRECCE” с упътваща стрелка за посоката.

От Кирково до границата трасето е готово и е в приличен вид. Но завършената част в българска страна е едва двадесетина километра. Преди отварянето на „Маказа“ много се тръбеше, че от години българите са готови за отваряне на пункта, а гърците умишлено се бавели. Забавяне има, но не е ясно умишлено или не. В гръцка страна е изграден много приличен път, направени са 5 тунела, най-дългият е почти половин километър. Скалите край пътя и насипите пък навсякъде са укрепени с мрежа, всичко изглежда доста европейски.

Обзорът за свършената работа от българска и гръцка страна бе провокиран от множеството публикации в медиите, които излязоха преди и малко след отваряне на ГКПП „Маказа-Нимфея“. В тях се твърдеше, че ние от много години сме готови за отваряне на прохода, а гърците се бавели умишлено.

Ето какво пише „24rodopi.com” в публкация от 21 август: „Политиците бавят отварянето на прохода Маказа, гласят коментарите на медиите в Северна Гърция в последните дни. Въпреки че пътищата от двете страни на границата са готови, още не е ясно кога ще заработи новият граничен пункт“. Пътят наистина е готов, но не нашият, а гръцкият.

Публикация от 9 септември в „Ëconomic.bg” пък пише: „Пътят отговаря на всички европейски изисквания и по него например от Пловдив до плажовете на Бяло море ще се пътува около два часа.“

За два часа няма как да се стигне, а пътят може да отговаря на всички европейски изисквания, но друг път. Когато го довършат.

Пунктът, който свързва българските градове Кърджали и Хасково с Комотини и Александруполис в Гърция, бе официално открит на 9 септември т. г. Той е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 9. Може да се каже, че отварянето на границата значително е облекчило натоварването на останалите преходи. Спестява около стотина километра, разказа мъж от Крумовград, който работи в село край Комотини.
Според действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция, на ГКПП "Маказа" се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това означава, че преминаващите се спират само веднъж за проверка. Засега през пункта могат да пътуват само леки автомобили и камиони с тегло до 3,5 т. Комшиите не искали да пропускат тежкотоварния трафик, заради опасения, че българската продукция може да залее гръцкия пазар, което ще секне тяхното производство. Това наистина би могло да породи умишлено бавене от гръцка страна, защото икономиката в северна Гърция буквално може да рухне, ако тръгнат камиони с евтина стока от България. Но по отношение на пътя те са си свършили работата перфектно, за разлика от нас.

След завършването на връзката с магистралата "Виа Игнатия" новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция.

Проходът "Маказа" е затворен веднага след Втората световна война. Споразумения за неговото откриване беше подписано през 1995 г.

Анета Кутелова

Старият път е осеян с дупки
Изобретателн самодейци бяха боядисали асфалта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини