От х:

Днес в x:

Бяло море отново българско, Хасково превзе Фанари

Бяло море отново е българско.

12 октомври, 2013 година. По цялата плажна ивица на Меси, гръцко курортно селище на брега на Бяло море, ехти единствено българска реч. В продължение на  стотици метри по крайбрежието не срещаме нито едно изключение. Група от Велико Търново, софиянци, пловдивчани, кърджалийци, хасковлии, с навити крачоли газят в плитчините, а неколцина ентусиасти дори се разсъбличат и се гмуркат в топлата вода. След отварянето на граничния пункт преди дни, българите масово се втурнаха към южната ни съседка, използвайки последните слънчеви дни за екскурзия през уикенда, а някои дори за късен плаж.

Малко по на юг, на 30-тина километра от Комотини, се намира Фанари, рибарско и курортно селище. От Хасково е на малко повече от 150 километра. Гръцките курорти вече са хлопнали врати, крайбрежието е почти пусто, а от 10 срещнати коли поне 5-6 са с българска регистрация. Хасковските автомобили са десетки. На кея на Фанари срещаме повече познати от Хасково, отколкото в Кенана.

Домакините гърци сякаш не са особено любезни към навлеците. Макар много от ресторантите в Комотини да са дописали менюто си пред входа на български.

Гърците може да не обичат особено българите, но обичат парите им.

Глобяват ли гърците избирателно българските коли, как се оправят без Синя зона, изобщо как живеят съседите в условията на прословутата им криза, какво отличава Черноморието от Беломорието, четете по-долу в карето в материал за съботната обиколка на екипа на Haskovo.net и телевизия ЕTV из Беломорието.

Тодор Кръшков

Групата от Велико Търново гази плитчините на Бяло море
Плажната ивица на Меси. Паркираните автомобили са български, без изключение
Меси, крайбрежните курортни къщи

Кеят на Фанари. И тук преобладават автомобилите с българска регистрация
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини