От х:

Днес в x:

Шофьори: Частни интереси на босовете ни вкарват във война

Три денонощия вратата към Европа по суша остана залостена от бунтуващи се турски превозвачи. Още във вторник призори комшийски тирове завардиха постъпите към ГКПП Капъкуле. Официалната версия за протеста е, че е заради проверките на ДАИ, които според турците са тенденциозно насочени към тях.

„Инспекциите, които вървят от понеделник, са планирани и не са насочени специално към турските камиони, проверяват се всички.“, коментира главният експерт „Връзки с обществеността“ на Министерството на транспорта Костадин Вардев.

На самия български пункт Капитан Андреево до вечерта в сряда повече от 300 тира покриха плаца като с плащ. Два дни след блокадата първият залостен камион на Капитан Андреево - на Мартин от Гълъбово не е мръднал и на метър и все още е водач, но на вече над 40-километрова опашка по АМ „Марица“, която подмина Свиленград и допълзя до Любимец.

Изнервени български водачи като Петко от Пловдив буквално скочиха от камионите си, заключиха ги и си тръгнаха към дома. Ще чакат медиите да съобщят за евентуалното отпушване.

„Няма да кисна тук денонощия. Писна ми от турските номера. В Турция ни спукват от проверки, а на наша територия ги оставят да си разиграват коня, когато опре до инспекции. Чакат правителството ни да клекне като през май и август и да им отстъпи“, гневно коментира шофьорът. „Защо не протестират в Германия, да не би там да няма проверки? В Западна Европа обаче турските шофьори са по-ниски от тревата. Стигнат ли до Унгария - дават с мръсна газ на юг“, приглася и Иван от Хасково.

Колегите му наоколо един през друг разказват за „схемата“ на турската си конкуренция и твърдят, че проблемите са заради чисто корпоративни интереси. Комшийските транспортни фирми назначавали само по един шофьор, така намалявали себестойността на превоза. Като членове на ЕС българските превозвачески фирми са длъжни да осигурят двама сменници. Нашите спазвали стриктно всички разпоредби и изисквания - почивки и позволени часове за шофиране. Турските шофьори пък натискали педала често по 30 часа без прекъсване. Българите разказват, че са чували по паркингите не малко признания от турски колеги, че фирмите им раздавали допингови инжекции. Шефовете им ги боцкали, за да ги поддържат в кондиция за денонощно шофиране.

Всичко това правело турските транспортни компании по-предпочитани от българските, защото от една страна цената на превозите им било по-ниска от тези на нашите, а от друга дрогираните им шофьори правели доставките в по-кратки срокове, заради факта, че не губят време да почиват.

От друга страна турските власти си намирали ред причини допълнително да бавят българските камиони във вътрешността на страната, като често се стигало до там нашите да не успеят да доставят товара навреме и да плащат неустойка. „Мен ме глобиха в Турция буквално затова, че съм българин. Отнесох 3 000 евро за разрешителни, които твърдят, че нямам , а аз всъщност имам. Това си е живо дране на кожи!“, не сдържа гнева си и Станислав от Дупница. Той не е единственият изгорял с новата такса, въведена от турското правителство в края на август, за превоза на стоки към трети страни.

„Що не вземат да седнат и да се разберат двамата министри на транспорта, та да си отдъхнем и ние. За единия хляб сме тръгнали, а висим с дни по границата и обираме цялата парса“, въздиша от кабината на камиона си Ремзи Кючюк от Пловдив.

„Контрол, контрол, йок! “, подвиква от опашката и турския му колега Юзеир Мехмед.

„Цялата дандания я прави онзи Петко Ангелов от БАСАТ. Има 900 камиона и заради неговите си проблеми на турска територия разлайва кучетата и тук. Така разчиства конкуренцията и от двете страни на границата. Той така и война може да ни докара!“, намеква, че истината между българо-турския превозвачески спор е някъде по средата, шофьор в камион с хасковска регистрация, който обаче категорично отказва да си каже името.

Други от българските водачи пък се кълнат, че с очите си са видели служителите на ДАИ само да описват нарушения на турските тираджии, без да ги глобяват. Така мълвата, че полягането на българската страна пред комшиите вероятно е разпоредена устно от българските власти, за да се тушира напрежението, обиколи набързо километричната опашка и отприщи брожения и у нашите водачи.

Заради това представителят, изпратен от БАСАТ на границата - Николай Кодинов, обобщи още по обяд, че асоциацията на превозвачите ще настоява да чуе лично от транспортния министър дали става въпрос наистина за официално разпореждане или само за слух.

„Не съм чувал за подобна заповед, нито писмена, нито устна. Аз самият също не съм издавал такова нареждане. Ако някои от служителите ми го е направил, то е било самоволно. Ще проверя каква е ситуацията“, коментира и шефът на регионалното звено на ДАИ в Хасково Антон Ставрев.

От Митница Свиленград пък са в готовност - отприщи ли се движението, да поемат обработката на 700 камиона за 12 часа, за да разредят върволицата възможно най-бързо. Турски журналисти пък разказаха, че заради блокираната българо-турска граница камионите на турска територия се отбиват по паркингите още след Одрин, който е на около 13 километра от пункта Капъкуле.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини