От х:

Днес в x:

Турците завардиха Европа, блокираха и Лесово

Второ денонощие остава блокиран най-големият граничен пункт на входа на държавата и на Европа – Капитан Андреево. Опашките от българска страна вече са над 20 километра, последните автомобили са пред бензиностанция Фани до Свиленград, съобщиха източници на Haskovo.net преди минути.

В същото време стана ясно, че турски превозвачи са блокирали тази нощ и другия граничен пункт – Лесово. Така границата с Турция по суша може да бъде премината само при Малко Търново, но тамошният пункт е с малък капацитет и не може да поеме потока. Турските шофьори се оплакват от тенденциозни проверки от страна на българските власти.

Тази сутрин представители на българските транспортни фирми пък заявиха, че българската държава е клекнала пред турците. По думите на Николай Кодинов от асоциацията на превозвачите, със заповед на транспортния министър на автомобилните инспектори е разпоредено да не глобяват турските тирове, а само да описват нарушенията им „на един бял лист“.

Това бе категорично отречено от Костадин Вардев, говорител на транспортното министерство. По думите му такова нареждане няма как да бъде издадено.

В официално прессъобщение от транспортното министерство се заявява:

„От 7 октомври 2013 г. България започна засилени проверки на товарни автомобили и автобуси. Тези проверки са в рамките на приет План от оперативната група на TISPOL за провеждане на полицейски операции, за периода от 7 до 13 октомври 2013 г., на територията на всички държави членки.

В хода на планираната операция се извършват проверки за спазване на максималната разрешена скорост за движение, употребата на алкохол и упойващи вещества от водачите, използване на обезопасителни колани, проверка на тахографите, спазване на времето за управление, прекъсвания и почивки, претоварване на автомобилите, превозване на по-голям брой пътници от допустимото, превоз на неукрепени товари, техническа изправност на автомобилите и др.

За същия период се провежда и тематична проверка по спазването на изискванията за извършване на международни автомобилни превози на ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Петко Войвода, ГКПП Лесово, ГКПП Калотина и ГКПП Дунав мост. Към момента са проверени 354 МПС и са съставени 48 акта.“

Към този час границата остава блокирана. Репортаж от събитията през деня можете да видите в новините на ЕTV в 19.30 часа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини