От х:

Днес в x:

Газификацията в Хасково буксува заради асфалта

29 юни 2011-а: Кметът Георги Иванов и шефът на УС на "Ситигаз" Александър Кожухаров дават старта на газификацията на Хасково

Газифицирането на Хасково забуксува заради асфалта. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет, на която бе зададен въпрос към кмета за ситуацията със „Ситигаз“. Питането отправи Божидар Драганов от БСП, който заяви, че е получил сигнал за проблема от граждани.

„Това не е сигнал от граждани, защото в Хасково се извършва индустриална газификация и още няма присъединяване на битови абонати“, взе думата кметът Георги Иванов. „Проблемът е един – пари. Плащат си и копаят“, допълни той.

Според градоначалника основният проблем пред „Ситигаз“ е Наредба на ОбС. Според нея, когато се копае новоасфалтирана улица, след полагането на тръбите тя трябва да се асфалтира отново цялата. „Това не съм го измислил аз, а е прието от ОбС. Е, може аз да съм го предложил, но е гласувано от Общинския съвет“, уточни Георги Иванов.

Директорът на хасковския офис на „Ситигаз“ Илия Илиев потвърди, че точно тази Наредба спъва газификацията. „Трябва изцяло да асфалтираме разкопаната от нас улица. А те повечето се водят новоасфалтирани“, каза Илиев. Той спомена и за други проблеми с общината, но не навлезе в подробности, защото трябвало да се консултира първо с шефовете си.

По думите му досега в Хасково са присъединени десетина промишлени абонати. Към момента е в процедура одобряване на поредния проект, отново за фирми, в Източната индустриална зона.

Газифицирането на Хасково стартира с пищна церемония на 29 юни 2011 година. Първата копка бе до пътния възел в „Орфей“. Оттам тръбите за газа тръгнаха успоредно на бул. „Васил Левски“ към Източната индустриална зона.

На церемонията кметът Георги Иванов се похвали с добрите отношение с фирмата. „Ситигаз“ дарила 50 000 лева за изграждащата се по онова време камбанария до монумента на Св. Богородица. Председателят на управителния съвет на „Ситигаз“ Александър Кожухаров тогава обяви куп бонуси за хасковлии – нула лева за присъединяване на битове абонати. Но до края на 2012 година. От този бонус не се възползвал нито един жител на Хасково, защото две години по-късно газификацията е все още само за промишлени абонати.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини