От х:

Днес в x:

Първият самовъзстановяващ се полимер. Факт

Изследователи от Центъра за електрохимични технологии в Сан Себастиан, Испания, (CIDETEC) демонстрираха парче самовъзстановяващ се полимер. След като разрязват парчето на две части, те ги допират отново заедно, без да натискат. И двете парчета отново стават едно, без друга допълнителна намеса. Демонстрацията свършва с дърпане и разтягане на парчето, което така и не се разделя на мястото, където е срязано.

Това е първият създаден от човека полимер, който да се "самолекува" без катализатор. За създаването му има публикация в списние Materiasls Horizon на 13 септември. Материалът е наречен "Терминатор". След разрязването на две "Терминатор" започва самолечение в рамките на един час. Той е 97% възстановен в рамките на два часа, и напълно какъвто е бил - след 22 часа.

През 2011 г. учени от Case Western Reserve University създадоха самовъзстановяващ се полимер, който обаче трябва да бъде поставен под UV лъчи, за да се "лекува". Този полимер е добър за за запечатване на повърхности, които често получават драскотини - коли или маси за хранене, например.

В испанското проучване, полимерът е вид дуропласт. Получен е от обикновените полимерни стартови материали, от които се получават и много други известни синтетични полимери. Регенерацията протича при стайна температура.

"Идеята е да се свържат отново химическите напречни връзки, които са разбити, когато материалът се счупи, за да се възстанови целостта му. Очаква се това да осигури полимери с дълъг живот и устойчивост на умора", пишат авторите на изследването. С "Терниматор" ще бъдат получени по-здрави грундове, бои, лепила и др. Това би могло да доведе появат на до саморемонтиращи се тръби, велосипедни гуми и кукли Барби и още много нови възможности.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини