От х:

Днес в x:

Русия ”върна” френската проекторезолюция

Френският проект на резолюция за Сирия на Съвета за сигурност, който се стори неприемлив на Москва, съдържал ултиматум към режима на Башар Асад, посочва Ройтерс, която се е запознала с документа.

В него се давал срок от 15 дни на Дамаск да декларира химическите си оръжия и да позволи достъп на инспектори на ООН до свързаните с тези оръжия обекти. В противен случай Съветът за сигурност на ООН щял да смята, че режимът не се придържа към текста на резолюцията и можело да приеме необходимите мерки съгласно седма глава от устава на ООН.

Тази глава засяга правото на Съвета за сигурност на ООН да предприема различни стъпки, от санкции до военни интервенции. В проекта на резолюция освен това отговорността за химическата атака от 21 август край Дамаск се приписвала на режима на Асад.
 
Именно тези условия на резолюцията не са се харесали на Москва.

Франция вече обяви, че има готовност да внесе ограничени промени в документа. 
 
Френският външен министър Лоран Фабиюс по-рано обяви, че Париж ще внесе още резолюция в Съвета за сигурност на ООН за поставяне на химическите оръжия в Сирия под международен контрол, за да могат да бъдат унищожени. По думите му, ако режимът в Дамаск наруши условията в резолюцията, би понесъл "много сериозни" последствия.

В телевизионно обръщение към нацията президентът на САЩ Барак Обама увери, че ще продължи да работи с Франция, Китай, Великобритания и Русия относно резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали.
 
Той обаче предупреди, че понякога резолюциите или осъдителните изявления не са достатъчни.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини