От х:

Днес в x:

Першнишките килъри действали и в чужбина

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира случая със задържаните "пернишки килъри", които се смята, че са свързани с убийството на Васил Горчев и Георги Илиев.

По думите му има свидетелски показания, които показват, че част от задържаните в Перник са свързани с убийството на двамата.

На този етап това го разглеждаме като данни, ако се намерят доказателства в последствие това може да се включи в обвинителния акт", изтъкна Лазаров в сутрешния блок на БНТ и добави: „Имаме следствени дела за убийствата на Васил Горчев и на Георги Илиев. Материалите се проверяват сега".

След като бе запитан дали Сретен Йосич има връзка с убийството на Илиев заради спекулации в медиите, Лазаров поясни, че става въпрос за престъпна група, която се е простирала и извън пределите на България.

Касае се за една трансгранична престъпна дейност и много широк кръг от престъпления, простирали се извън пределите на България, става въпрос за трансгранична организирана престъпна група", поясни той.

Главният секретар заяви, че за момента има едно повдигнато обвинение за убийството на Теодор Неофитов.

Колегите продължават да търсят. На този етап търсим още две жертви, които са безследно изчезнали. Няма да навлизам във взаимоотношенията между лицата в групата. Колкото и да звучи куриозно и българското общество, и задържаните лица, имат интерес това дело да влезе в съдебна фаза и да се даде една светлина на истината", каза той Лазаров.

В момента се извършва разследването на престъпленията. Ние проверяваме престъпления извършени в миналото, но които са разглеждани на парче. Делото е стигнало до определен етап, но не е разглеждано в контекста на организирана престъпна група", посочи още Лазаров.

Главният секретар на МВР коментира и атентата на Летище Сарафово. „Извършителите на терористичния акт ще бъдат съдени по българските закони рано или късно", заключи той.

Припомняме, групата на першнишките килъри е действала в периода от 2005 до 2010 година. Тя се е занимавала с поръчкови убийства, черно тото, наркоразпространение и лихварство. Близо преди две седмици бяха задържани осем души - седем перничани и един от Кюстендил, сред тях - и настоящият лидер на групата.

Само преди няколко дни състав на спецсъда остави шестима от „Килърите 3" в ареста.

Това са Васил Василев, Милчо Петров, Борислав Николов, Димитър Начков, Иван Цветков и Йордан Костадинов, като съдът прецени, че има опасност те да се укрият.

От ареста беше освободен Мартин Николов, а на Евгени Миленов мярката „парична гаранция" беше увеличена от 1000 на 5000 лева.

Срещу подсъдимия Васил Василев - един от тарторите на групата, има повдигнато допълнително обвинение - освен това за убийството на Теодор Неофитов - Ханс, а и за притежание на оръжие без разрешително.

Соченият за бос на пернишките килъри Васил Василев е баща на Райко Кръвта.
Два месеца преди неговото убийство беше разстрелян босът на ВИС 2 Георги Илиев. Има предположение, че Илиев е бил убит именно от пернишката група.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини