От х:

Днес в x:

Селски войни в Крум: кмет забрани зарзавата

Фолклорният фестивал на плодородието в димитровградското село Крум се провежда днес без разрешението на селската управничка Златка Тенева. Кметицата дори бойкотира феста, като изобщо не се появи сред хората, нямаше я дори в селото. За селския раздор съобщиха от крумското читалище, което организира фестивала съвместно с общината в Димитровград.

Празникът на плодородието се провежда за седма поредна година. В него участват много производители на плодове и зеленчуци от региона (тази година са почти 300). Едновременно с това на импровизираната сцена в парка пред кметството се провежда и фолклорен фестивал с участието на групи от читалищата. Има и конкурс за детска рисунка на същата тема.

„По традиция провеждаме фестивала в последната седмица на август. Миналата година го направихме на 8 септември, когато е съборът в селото. Оказа се неудачно, защото хората посрещат гости и не дойдоха на празника. Затова решихме да го върнем на старата дата през август. Кметицата обаче се възпротиви, не се съгласи и както виждате, дори бойкотира празника”, заявиха от читалището.

Въпреки отсъствието на местната власт, стотици се бяха събрали под сенките в градинката, за да се насладят на изпълненията. Отрупаната маса със зарзават пък привличаше погледите с огромните домати и чушки, сочни праскови, цели плодово-зеленчукови композиции.

„Първа награда за производител е мотика”, обяви секретарката на селското читалище Минка Илиева. Втората е лейка, третата пръскачка. За децата пък са предвидени за награди книги.

Димитровградското село не за пръв път влиза в медиите заради скандали с властта. Предишният управник на Крум Георги Ангелов нашумя преди години, след като демонтира от парка детските катерушки, за да ги прибере в дома си. Били си негови, а той пък се обидил на хората, които не го избрали отново за кмет.

Кметицата на Крум Златка Тенева не бе открита за коментар нито в дома й в селото, нито по телефона, който бе на гласова поща. Haskovo.net изразява готовност да публикува и нейната позиция за селския раздор, ако тя пожелае.

Тодор Кръшков

  

Първа, втора и трета награда

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини