От х:

Днес в x:

Мистериозни камъни с форма на гигантски яйца

Ако отидете на новозеландския плаж Koekohe, със сигурност ще останете изненадани. По плажната ивица има разпръснати огромни камъни с форма на топчета – сякаш отдавна изоставени след двубой между гиганти. Други пък оприличават гигантските сферични скали на черупки от яйцата на морски дракони. Някои от камъните са изолирани, докато други са по няколко един до друг.

Научното обяснение за появата на огромните скални топчета е, че те са резултат от три неща – ерозия, втвърдяване и време. Първо, неумолимите и търпеливи вълни се удряли в основата на камъните в продължение на безброй хилядолетия. Всъщност първоначално топчетата са били направени от кал и глина, като след това ерозирали.

Много от мистериозните камъни създават впечатлението, че са напълно сферични и те наистина са почти такива. Що се отнася до размера им, той е доста внушителен – някои имат диаметър между 1 и 2 метра. Интересно е, че част от сферите все пак са се поддали на времето и вече са се разпаднали на части.

Уникалните скални сфери датират от епохата палеоцен. Съдейки по това може да се каже, че камъните датират отпреди най-малко 65 милиона години.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини