От х:

Днес в x:

Анаболните стероиди докарват психози

Много хора, желаещи красиво тяло, привлекателен външен вид и очертани мускули посещават фитнес салони, в които се сблъскват с бодибилдъри, препоръчващи анаболни стероиди. За някои изкушението да достигнат по-бързо до видими резултати е прекалено силно и те с лекота посягат към тях.

Вече се знае много за страничните ефекти от стероидите, като нови данни за тяхната вреда се появяват все по-често. Освен че повечето от тях са напълно нелегални и преследвани от закона като „забранени субстанции", безконтролната им употреба в дългосрочен план води до отслабена сърдечна дейност, повишава риска от сърдечна недостатъчност, сериозно уврежда бъбреците, на които оказват директен токсичен ефект. Причиняват и много други нарушения, влошаващи здравето - напълно възможни са промени в мозъка, особено при подрастващи, за които дори малки дози могат да доведат до неконтролируема агресия и лудост.

Изследване на повече от 700 бивши шведски атлети от силовите спортове като вдигане на тежести, борба и трибой установява, че използвалите стероиди са били лекувани често за тежки депресии, проблеми с концентрацията и агресивно поведение, дори тежки психози.

Всички са се състезавали на световно ниво в годините между 1960 и 1979 г. Над 20% от тях признават, че са употребявали активно стероиди по време на спортната си кариера. В хода на изследването са били прегледани медицинските им картони за период от две десетилетия, откъдето се вижда какви психични разстройства са преживели.

Източник: bolenzdrav.com
Последни новини