От х:

Днес в x:

Турция въведе драконовски такси за превоз, нашите на бунт

Българските превозвачи готвят блокада по границата с Турция, след като южната ни съседка въведе нови драконовски такси за превозни средства с чужда и транзитна регистрация.

Налозите са в сила от 7 август със заповед на Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция.

Според промените, таксите за МПС с чуждестранна регистрация за страните със Спогодба, които извършват превоз на стоки и товари, се определят от МПС + тонажа на товара x изминатите км x 0,01 евро или себестойността в турски лири. Тъй като България попада в тази категория, родните превозвачи, които традиционно кара с дестинация Турция, вече изчисляват, че преминаване на границата в едната посока с курс към Истанбул ще им струва около 120 евро.

Друга от промените в тарифите касае празните моторни и немоторни превозни средства. За всяко от тях таксата става 600 евро или равностойността им в турски лири. За натоварени моторни и немоторни превозни средства новата тарифа предвижда 1200 евро или равностойността им в турски лири. Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство.

Картинката е не просто неясна, те я трагична“, коментира собственикът на спедиторска фирма от Харманли Володя Костадинов. Компанията му „ Диана сервиз“ ЕООД разполага с 4 камиона и извършва превози на товари от Турция за Европа и в обратна посока. Той е категоричен, че ще зарежe карането на стоки транзитно през Турция към страни като Грузия и Азарбайджан, защото сметките му няма да излизат. Според новите разпореждания налогът за транзитно преминаване през южната ни съседка напрактика също ще скочи  спрямо досегашния.

След въвеждането на новите рестриктивни такси Костадинов и колегите му чертаят два сценария. Според единия фирмите, които имат само по-стари камиони и заради това возят единствено към страни извън ЕС категорично ще фалират. Според другата схема се очаква напрежение в бранша. То неминуемо ще настане, той като превозвачите с нови камиони най-логично ще зарежат дестинациите като Азарбайджан, Грузия, Кюрдистан, Иран и Ирак и ще се насочат да търсят хляба си към Европа, с което ще се намесят на пазарите на колегите си, опасяват се спедиторите.

Според тях с новите такси турската страна цели да затвори елегантно пазарите си за чуждите превозвачи. Подобно извиване на ръце от юг доведе през месец май до блокада на българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. Сега родните превозвачи отново са готови да направят това. Те обявиха, че обмислят блокада на 1 септември. Запора на границата ще продължи докато българската администрация и министерства не предприемат абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини