От х:

Днес в x:

Делян Пеевски смазва свободния печат с... Булгартабак

Павилионите на "Булгартабак" (вдясно) вече са в Димитровград, скоро вероятно и в Хасково. Няма логично обяснение, но там, където се продават цигари, се харчат и повече вестници

Мащабна война за завладяване на пазарите на дребно с цигари стартира „Булгартабак“ от няколко месеца. На възлови места в много градове на страната вече се настаниха луксозните павилиони на  дружеството, в които освен цигари се продават и вестници, както и опаковани сладкарски изделия.

Преди седмици те цъфнаха и в близкия Димитровград, където вече започнаха подписки с искане за махането им. Скочиха предимно дребни търговци на цигари и сладкиши. Но истински втресени са разпространителите на вестници.

Според повечето анализатори реални собственици на приватизираното цигарено дружество са Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев (КТБ), наред с други свързани фирми. Освен „Булгартабак“ олигархичният кръг притежава цяла бизнес империя в различни сфери, но връзката с цигарите в случая са ... медиите.

Освен дългия списък с телевизии, вестници, списания и сайтове, групировката на Пеевски притежава и огромна разпространителска верига. Мощната атака за овладяване на цигарения пазар в България има за косвена цел и окончателното смачкване на малкото останали свободни вестници. (В социалните мрежи преди време тръгна вицът, че Пеевски бил много разочарован, когато научил, че не може да купи Фейсбук).

Бизнесът с разпространение на вестници линее вече доста години. Причина за упадъка е непрекъснатото намаляване на тиражите. Има един праг, под който вече самата дейност става нерентабилна – разходите за транспорт са по-високи от търговската отстъпка, която получават разпространителите. Повечето фирми компенсират това с обединяване на транспорта. Немалко фалираха.

Но същите проблеми засягат и веригата на самия Пеевски. Затова обединяването на бизнеса с цигарите с продажбата на вестници е изключително находчив ход.

Но това не е всичко. Когато през 2009 година тогавашният финансов министър Симеон Дянков увеличи драстично акциза върху тютюневите изделия, той на практика въведе наведнъж двете стъпки, определени от ЕС за постепенно прилагане. Според европейския регламент акцизите трябваше да скочат с доста по-малко, отколкото реално се увеличиха. През 2009-а Дянков обаче добави и следващата стъпка на увеличението, предвидена за следващи години. Така цената на кутия „Виктори“ например скочи от 2.60 на 4.60 лв.

Резултатът е известен – невиждана контрабанда, с която не само МВР, но и НАТО не би могъл да се справи. Спад на приходите от акцизи в бюджета с 1.5 млрд. лв., според много анализатори. Пак според тях това е направено умишлено от ГЕРБ, защото с овладяването на контрабандните канали този 1.5 млрд. лева отива в правилните джобове. И наистина друго логично обяснение няма.

И сега, внимание – от няколко дни сред депутатите от управляващото мнозинство се обсъжда идеята за намаляването на акциза върху цигарите. Кутия „Виктори“ например от 4.60 да стане 3 лв. „Социалното правителство“ ще обясни, че това е антикризисна мярка и така няма да се бърка толкова дълбоко в отънелия джоб на българина.

Но това ще е само удобната част от истината. Останалата част е друга – с всяка кутия цигари ще бутаме и на Делян Пеевски. И на Цветан Василев.

Но не само това. Пазарът на дребно на акцизни цигари, при намаляването на налога, ще набъбне двойно, защото контрабандата ще стане безсмислена. Тоест, ще бутаме двойно на олигарсите, пазарувайки от техните павилиони с двойна употреба – за цигари и за вестници.

И като косвен резултат, ще убием и свободните вестници, които, колкото и малко да са останали, бяха всъщност единственото достижение на демокрацията в страната.

Това, което прави „Булгартабак“ в различните градове на страната – предлага на местната власт щедри суми за наем на местата, но иска всички централни места. Накуп. В някои градове дори предлага предплащане на наема за 10 години напред. Коя община би устояла на подобна оферта?

В Хасково местата за продажба на вестници бяха обявявани няколко пъти на търг. Всички накуп. Още тогава местни разпространители алармираха, че Делян Пеевски иска да налапа пазара на вестници в града. Последният търг бе отменен миналата година от общината поради технически пропуски. Нов не е обявен. Засега.

Подозренията на хасковските разпространители са, че такъв ще бъде обявен, пак за всички места накуп, и той ще бъде спечелен от Пеевски. „Страшно много пари. Срещу такива пари не се върви. Направо сме стреснати“, признават разпространителски фирми от Хасково. И сигурно са прави.

Същото е положението и с цифровата телевизия. Всички работещи към момента мултиплекси (ретранслаторите на сигнала, най-общо казано), се контролират от КТБ и Цветан Василев.

Тайно и полека Пеевски, Василев и олигарсите около тях ще овладеят пазара в цялата страна. Ще ни продават цигари и правилните вестници. И ще трупат печалби.

Докато съберат за Фейсбук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини