От х:

Днес в x:

Почнаха ремонт на хемодиализата, купуват 5 нови апарата

Апаратурата в отделението предстои да бъде подменена

Ударен ремонт облагородява едно от най-занемарените отделения в хасковската болница – Хемодиализата. Ремонтът е външен и вътрешен, като вече е изцяло освежена административната част и са сменени дограмите на отделението. Предстои ремонт и на самия стационар, но тук положението е сложно. Работата е там, че болните не могат да бъдат преместени, защото вървят заедно с апаратите. А машините са стриктно калибрирани и настроени, нещо което не би се запазило при евентуално преместване. Още повече, че в отделението се работи на трисменен режим и почти винаги е поне наполовина пълно. А нуждата на диализните болни не може да бъде отлагана.

Вариантът, който ръководството на болницата вече е пуснало в ход, е закупуване на 5 чисто нови апарата за хемодиализа. Обществената поръчка е вече обявена. При доставяне и монтиране на апаратурата, ще се оформи сектор от неизползвано досега помещение между Диализата и Урологията. Болните ще бъдат обгрижвани там, а през това време ще се ремонтира основния корпус.

На фона на рязко снижената заболеваемост в останалите отделения през лятото, Хемодиализа продължава да работи на пълни обороти. Живота си там поддържат около 60 души от общините Хасково, Димитровград, Симеоновград, Минерални бани, Стамболово. Интересното е, че в отделението се обслужват и временно пребиваващи граждани с двойно гражданство от Република Турция.
Всички те зависят от изправността на 8 апарата Диалог + и 5 апарата Фрезениус. Макар апаратите да се поддържат в добро състояние, експлоатационният им ресурс е на привършване. 5-те нови апарата са първата стъпка към пълната подмяна на техниката в отделението. Иначе капацитетът му няма да бъде разширяван, уточниха от ръководството на МБАЛ.

Г. Христов

Отделението се ремонтира отвън и отвътре

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини