От х:

Днес в x:

Корман Исмаилов се гордеел с подкрепата на Ердоган

Лидерът на Народната партия за свобода и достойнство /НПСД/ Корман Исмаилов заяви днес в Кърджали, че се гордее с подкрепата на турското правителство и че няма причини да смята за грешка снимката си с Р. Т. Ердоган, разпространявана по време на предизборната кампания.

Исмаилов подчерта убедено, че както има християн-демокрация в Европа, така имало и ислям-демокрация, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Корман Исмаилов и Касим Дал, бившият втори в централното ръководство на ДПС, бяха днес част от делегацията, придружаваща вицепремиера на Турция Бекир Боздаг по време на обявената за неофициална визита в региона.

"През последната седмица сме все по рамазански ифтари /благотворителни вечери, от тур., б. р. / и не можах да участвам в разговорите между участниците в десния реформаторски блок. Сега като се прибера в София, първата ми работа ще бъде да се срещна с тях. Работим за разширяването на формата, за съставянето на гражданския съвет към блока, по управленската платформа, която да събере и мотивира максимално повече хора от ангажираното гражданско общество, както и партии, и видни общественици. Впоследствие се надяваме да създадем и предизборна коалиция, но наистина окончателното оформяне на блока ще бъде непосредствено срещу новите избори", посочи Исмаилов.

Запитан дали проектът за Десния реформаторски блок намира подкрепа от страна на турското правителство така, както НПСД на последния парламентарен вот, Исмаилов отговори, че подобни разговори не са водени още.

В отговор на въпрос каква е причината той и Касим Дал да бъдат част от делегацията на турския вицепремиер, обикаляща България в дните на мюсюлманския празник Рамазан байрам, лидерът на НПСД Исмаилов поясни, че е в качеството си на представител на групата за българо-турско приятелство. В нея обаче нямаше български депутати, а само 6-има от турския Меджлис.

"На много места тези дни ме питаха защо на срещите с Бекир Боздаг няма представители на ДПС и на местните общински власти, но аз не мога да дам отговор. Главно мюфтийство организира визитата и праща поканите, хората на ДПС по места са поканени, но защо липсват, аз не зная. Мисля, че има известно притеснение от нашето присъствие на тези мероприятия и се дистанцират от посещението. Търся да видя по-висшия ешелон на ДПС, няма ги народните представители, няма ги кметовете. Това е празник и няма място за бойкот", коментира яркото отсъствие на хората от местните власти Исмаилов.

Според него ДПС все повече ще изпада в изолация, особено заради безпрецедентното партньорство с партия "Атака" сега. И друг път съм казвал, че "Атака" е любимият противник на ДПС, но сега ситуацията ги постави в идеално партньорство, допълни той.

В отговор на въпрос дали отчита като грешка в предизборния си пиар разпространяваната снимка с турския премиер Реджеб Ердоган, Корман Исмаилов заяви, че не вижда причини да смята така. "Не, напротив, разпространихме тази снимка заради твърденията на ДПС, че нашата партия няма никаква подкрепа и разбиране от Турция и че едва ли не съседната държава е против нас. За да оборим тези твърдения и лъжи, разпространихме тази снимка, доказахме, че сме имали срещи и разговори на най-високо ниво. Така навсякъде показахме, че имаме подкрепата на днешното политическо ръководство на турската държава", обясни Исмаилов.

Запитан дали специално държи на тази подкрепа, той подчерта, че ислямистката партия, управляваща Турция, е "мюслюман-демократична партия". "Така, както има Християн-демократическа партия на Запад, така има и ислям-демокрация, те са членове на Европейската народна партия. Както социалистът премиер на Румъния дойде на предизборен митинг да подкрепи Сергей Станишев, както други депутати и висши ръководители на европейското семейство дойдоха да подкрепят техните присъдружни партии, така и ние се гордеем с подкрепата, която имаме от Турция, разбирате ли ме?", аргументира се лидерът на НПСД.

Корман Исмаилов призна, че той и хората му са активни протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски и посочи, че след средата на септември партийният актив ще излезе мобилизиран по площадите. "Ние участваме в протестите и физически. Регионалните структури на партиите-участнички в реформаторския блок настояват за включване в национални протести и съм сигурен, че затихналите сега бунтове ще се засилят през втората половина на септември. Тогава и един широк диапазон от партии, които са твърдо за оставката на това недобро за страната ни управление, ще бъдат на митингите", зарече се Корман Исмаилов.

Той уточни, че те участвали в протестите като граждани, а не като партийни лидери и че не организирали партийните си структури. В съвсем близко бъдеще организирано ще подкрепим протестите, ще мобилизираме регионалните си структури, каза още лидерът на НПСД. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини