От х:

Днес в x:

Виа Диагоналис остава край АМ „Марица“

Част от древния римски път Виа Диагоналис, който беше открит при спасителните археологически разкопки край ГКПП Капитан Андреево, вероятно ще бъде запазен.

На терена на метри от трасето, през което минава АМ “Марица“, екипът на проф. Васил Николов разкри най-дългия известен досега участък от 130 м. от древна магистрала. Уникалното при находката обаче е ширината на пътя от 18 м., която няма аналог с намерените останки от Виа Диагоналис никъде в Европа. Откритите досега фрагменти от пътя са широки от 6 до 8 м.

На мястото проф. Николов работи два месеца. Заради още интересни находки като къснонеолитното ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство, той получи разрешение от министъра на културата да удължи проучването с две седмици.

Всичко открито по трасето от над 20 декара е документирано, а артефактите са предадени за момента в историческия музей на Свиленград.

Участъкът се намира на последните 450 м от аутобана, който точно на това място трябва да се слее с Граничния пункт Капитан Андреево.

След консултация с геодезистите и проектантите на магистралата са направени изводи, че 50-60 м от пътя Виа Диагоналис могат да бъдат запазени като археологическа забележителност. За да стане това, ще се наложи лека промяна в е начина на строителството, като се издигне бетонна поддържаща стена. Изменението няма да оскъпи или пък забави строежа на „Марица“, твърдят специалистите. Последната дума за акцията е на министър Стоянович.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини