От х:

Днес в x:

Депресия, желание, похапване ... на работното място

Учените най-сетне стигнаха до извод, свързан с условията на труд, който за голяма част от работещите отдавна е много добре известен факт. Според експертите, ако човек прекарва много време на работа, в която към него се предявяват високи изисквания, в крайна сметка той изпада в депресия. Заключението е на Такахаши Амагаса и Такео Накаяма от Училището по обществено здраве в Киото, Япония.

Освен това, колкото повече изисквания се отправят към даден служител, той толкова по-малко време иска да прекарва на работното си място.

Учените стигнали до този извод, след като провели проучване сред 218 японци. Специалистите изследвали стресиращите фактори, свързани с работата на доброволците. Оказало се, че когато човек работи прекалено много – минимум 60% от времето си в рамките на една седмица, и е подложен на голямо натоварване, той често страда от депресия. Ако двата фактора са комбинирани, рискът от депресия нараства 15 пъти.

Теорията е доказана чрез повторно анкетиране на участващите в изследването доброволци, направено три години след датата на провеждане на първото допитване. По този начин се потвърждава и още една особеност – рискът от депресия се повишава с времето, което означава, че е налице кумулативен ефект.

Паралелно изследване, свързано с работното място и проведено от германски учени от университета в Хумболдт, е довело до други интересни резултати.

Според него обядването на работното място е полезно за поддържането на умствената активност на служителя.

Специалистите поясняват – хората, които хапват на обяд с приятели извън работната среда вече не са така съсредоточени в работата си през втората половина на деня, както тези, които се хранят в офиса.

Мозъкът на предпочелите да обядват извън работното място е неспособен да решава задачи със същата активност и е склонен към допускането на повече грешки. За разлика от мозъка на тези, предпочели да се хранят в офис обстановка. Те демонстрират добра продуктивност, остават оптимистично настроени и силно стресоустойчиви.

Обядът в закусвалня, ресторант или кафене има разтоварващ ефект, но забавя умствените процеси. Това е неприемливо за работа, в която основна роля играе повишеното внимание. Ако работата обаче е свързана с колективна и творческа дейност, хапването извън работна среда може да се окаже полезно, коментират учените.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини