От х:

Днес в x:

Павилиони на едро

Масивно. Така, с една дума, може да се опише навлизането на "Булгартабак" в търговията с цигари на дребно в страната. Ако успее, това ще е най-мащабната акция за превземане на даден пазар на бързооборотни стоки в България от доста време насам. Малко по малко, град по град, вече частният холдинг се опитва да изгради мощна верига за продажба на дребно на цигари в България. На все по-труден, рестриктиран и конкурентен пазар, проектът на местния производител изглежда повече от логичен като ход. Като изпълнение обаче е, меко казано, спорен. Той залага на иначе железния търговски принцип, че ако пазаруваш на едро, получаваш по-изгодни условия и специално отношение. За самия холдинг замисълът е брилянтен. За властите, от които се иска да приемат офертата, обаче тя няма този характер: разпореждането с общинска собственост не е търговия.

Схемата на проникване

"Булгартабак" (чиято собственост се свързва освен с руската VTB, и с притежаваната от Цветан Василев КТБ, Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера"), прилага горе-долу унифицирана схема в различните градове, за да получи максимален достъп до търговията на дребно с цигари там. Търговското звено на холдинга - "Булгартабак трейдинг", внася "инвестиционно предложение" при кмета на набелязаната община. С него той настоява да му бъдат дадени Х броя петна на най-оборотните места в града, където да разположи свои павилиони за продажба на цигари, вестници и пакетирани захарни изделия. В замяна компанията обещава да плати наемите за петната наведнъж и веднага за следващите десет години. Тук офертите имат различни нюанси в зависимост от ситуацията в града: да се подпомогне спортът там, да се подобри обликът на спирките на градския транспорт, да се ремонтира детска градина и т.н. Резултатите са различни. За да "мине" такъв проект, е нужно разрешение от общинския съвет, който невинаги и навсякъде одобрява схемата. Има ги и местните търговци, които, съвсем логично, бранят територията си. А като се добави и малко шум от медиите (често също местни) - предложението невинаги бива приемано, защото избиват недотам пазарните му черти: сделката да е специално за холдинга, без търг или конкурс, петната за всички павилиони в града да бъдат отдадени накуп (което неимоверно повишава бариерата за участие, ако все пак се стигне до наддаване), петната да са на топ местата в града без оглед има ли там вече павилион за цигари и вестници, а където може - дори всичко да се оформи като заменка. И така - в Благоевград, Кюстендил, Дупница, Самоков, Стара Загора, Шумен, Пазарджик, Разград, Добрич... Въпреки запитването на "Капитал", от "Булгартабак холдинг" не дадоха никаква информация за колко града, колко павилиона и колко пари става въпрос.

Нека бъдем обаче откровени: "Булгартабак" по никакъв начин не е длъжен нито да отговаря на въпроси от вестниците, нито да следи защитата на търговските му интереси да става по ред, който е законен и етичен за всяка община. За това отговорност носят кметовете и общинските администрации. Те трябва да спазват буквата и смисъла на законите. Трябва да създават нормална и предвидима среда за работа на бизнеса, да осигурят равнопоставеност на всички инвеститори, а също така - да отговарят на въпросите на медиите. Вместо да осигуряват силовото проникване на "Булгартабак" в търговията на едро, да става по-гладко, бързо, евтино и най-вече за сметка на конкурентите му в този бранш, които имат нещастието да са малки.

Трудности на югозападния фронт

Един от най-ярките примери за схемата на "Булгартабак" в изчистен вид беше предложението до кмета на Благоевград. Обосновано с "дългогодишната и неразривна връзка на цигарения холдинг с града" (там е най-голямата фабрика на холдинга), то предвиждаше без търг или конкурс "Булгартабак трейдинг" да получи 28 петна на топ места, избрани предварително и обозначени на цветна схема, където да си постави преместваеми обекти. "Офертата" включваше наем, в пъти по-нисък от този, който плащат наемателите на общински павилиони (до или пред които са харесаните петна). Търговското дружество на холдинга предлагаше да предплати наемите за 10 години напред (общо 300 хил. лв.), а след изтичането на този срок - да остави павилионите на общината. Макар че кметът Атанас Камбитов внесе предложението и го защити, а общинските съветници го одобриха, поставянето на павилионите още не е започнало. Сто и пет местни търговци оспориха решението в благоевградския административен съд, а в момента жалбата им е във Върховния административен съд. Затова и кметът все още не подписва договора с "Булгартабак трейдинг" - миналия петък местните търговци внесоха поредна декларация в общинския съвет да се спре процедурата по даване на петната, докато тече делото във ВАС.

По-гладко за "Булгартабак" минава навлизането в Кюстендил. Кметът Петър Паунов бързо капитулира пред щедрото предложение на търговската фирма да се яви на търг с начална цена 200 хил.лв. за 22 обекта накуп с условие в документите наемът да се плати за 10 години напред. На първата сесия, обсъдила предложението, то не мина, защото 57 местни търговци протестираха с аргумента, че изискванията за пакетно отдаване на множество павилиони и дългосрочно предплащане на наем е дискриминационно и практически облагодетелства един определен играч. После обаче "Булгартабак" предложи да даде 5000 лв. за местния спорт, като според очевидци общинарите дори обсъждали всяка будка да плаща заплатата на един треньор в местните спортни клубове. И предложението събра достатъчно гласове от общинските съветници. Областният управител го върна за незаконосъобразност, но то беше прегласувано миналата седмица. Сега търговците чакат официалното публикуване на решението, за да го обжалват в съда, обясниха самите те пред "Капитал". Случаят в Кюстендил впрочем е особено показателен. Кметът Паунов беше първият, който далеч преди забраната за пушене на обществени места въведе такава в града и го обяви за първото населено място без тютюнев дим. Антитютюневото му настроение обаче явно е променливо. Пак в Кюстендил не толкова отдавна всички павилиони по главната улица бяха премахнати, за да може градът да придобие по-европейски вид. Сега киоските на "Булгартабак" явно са преценени като достойни за един европейски град.

Доста по-адекватна се оказа (поне досега) реакцията на управата в Дупница. Предложението на "Булгартабак трейдинг" там е да постави 21 павилиона, пак на най-добрите места и да плати наем накуп за 10 години напред. Според председателя на общинския съвет Ивайло Константинов обаче становището на съвета е категорично: всяко петно ще се разиграе на конкурс поотделно, за да се даде възможност за конкуренция, макар и с условието за 10-годишно предплащане. "Не работим по поръчка на "Булгартабак", заяви и ресорният зам.-кмет на Дупница Олга Китонова. И според Константинов, и според Китанова, вече има заявен интерес от местни търговци. "Ще се явим на търговете, но условието, ако спечелим, да предплатим наема за 10 години, означава минимум 12 хил. лв. на павилион. В момент на криза това е тежко условие за малкия бизнес. Освен това се получава скупчване на обекти. В момента в центъра на града има пет общински павилиона с наематели. Според плана те ще станат 10 и просто ще си пречат", коментира Николай Китов, един от търговците с цигари в Дупница. За малък град като този 10 киоски в центъра безспорно ще са интересна гледка. Но при начална цена в конкурса от 20 лв. на квадратен метър, максимална площ шест квадрата и десетгодишно предплащане инвестицията за една киоска е под 15 хил. лв. - поне бариерата не е висока. (Осем от павилионите ще са в селата Яхиново, Червен брег, Крайници, Джерман и Бистрица, а наддаването там ще е от 10 лв. на квадрат).

В Самоков инвестиционното предложение на "Булгартабак трейдинг" е на дневен ред в момента. То е за петна за 23 павилиона в града и е гарнирано с намерение фирмата да постави по-модерни заслони по спирките на автобусите. Кметът Владимир Георгиев докладва пред общинарите в края на ноември за офертата, но решение по нея се очаква на 13 декември, като междувременно последната сряда представители на "Булгартабак" имаха няколкочасова среща в общината, за да аргументират предложението си. Според председателя на общинския съвет Ирена Коцева, макар и още да няма решение, търг или конкурс трябва да бъде обявен.

На едро и още по-наедро

В Пловдив сделката на "Булгартабак" стана сравнително лесно. През август търговската фирма успя да купи за 1.022 млн. лв. компанията - концесионер на местния градски транспорт, и така получи 80 действащи павилиона и възможност за 340 точки за разпространение. В София навлизането върви по-бавно и на дребно - засега "Булгартабак" има само три магазина под наем по спирките на метрото и един на централна столична улица.
Приблизително "по дупнишки" се развива сценарият в Добрич. Там "Булгартабак" си поиска 12 места за павилиони за цигари по спирките на градския транспорт с познатите вече условия. Зам.-кметът Иван Колев внесе предложението на 30 октомври с идеята да има конкурс за петната накуп. След множество дебати част от съветниците се противопоставиха. "Простата логика беше, че конкурсът първо предполага допълнителни изисквания към кандидатите, с които кметът няма право да се договаря без мандат от общинския съвет, и второ - повече от половината павилиони се намират на изключително атрактивни места и ако се провеждат отделни процедури, общината ще може да получи много по-добри финансови резултати, а и няма да наруши конкуренцията между търговците", коментира Милко Пенчев, съветник от "Граждани в повече", гласувал против на заседанието. В крайна сметка мнозинството на ГЕРБ гласува за конкурса. Областният управител Желязко Желязков обаче се самосезира и след седмица върна решението, тъй като от докладната записка на заместник-кмета не става ясно защо не е избрано да има търг. Така на 27 ноември решението за даване под наем на общинските петна претърпя пълна промяна. След обсъждането в комисията по ред и законност съветниците гласуваха ново решение, според което "Булгартабак" трябва да участва на равни начала с всички заинтересувани в конкурси за всеки обект поотделно.

Различно е положението в Разград. Там груповото отдаване под наем на спирки на градския транспорт е формулирано като търг за места за павилиони със задължение победилата фирма да плаща наем и да построи еднакви заслони и киоски към тях. Решението на общинския съвет е от 30 октомври. "Става въпрос за търг, който ще се проведе на 11 декември за 21 места, всяко по 4 кв.м. Общата площ е 92 кв.м. Началната тръжна цена е 1308 лв. Общинският съвет реши да бъдат отдадени накуп, за да могат спирките и преместваемите павилиони към тях да бъдат еднакви и красиви. Спечелилата фирма ще трябва да предплати наема за 10 години", обяснява Ценка Таракчиева, зам.-кмет на Разград. Тя обаче не споделя, че в основата на идеята е "Булгартабак" и отрича търгът да е за тях. "Всички могат да кандидатстват, да, "Булгартабак" са проявявали интерес, но и друга фирма е питала", казва Таракчиева.
Не безинтересна е и историята в Шумен. Там от края на юни с конкурс, на който не се е явил никой друг, "Булгартабак трейдинг" получи петна за павилиони по 6 кв.м на 15 спирки срещу задължението да изгради и поддържа самите спирки (без отделен наем). Стойността на "инвестицията" е изчислена на 240 хил. лв. Сделката всъщност е втора от този тип в града, обясниха от общината. Още преди три години фирмата сключи договор там при подобни условия за 10 спирки. Пак по информация от общината новите 15 павилиона се поставят поетапно в момента.

Тези дни приключва и монтирането на последните десетина от общо 50 павилиона на "Булгартабак" в Стара Загора - където и случаят е най-стар, обясни зам.-кметът Йордан Николов. "Става въпрос за заменка, а за нас положението е заварено от предишната управа на града", каза той. Още през 2007 г. е сключена сделката, при която "Булгартабак холдинг" прехвърля на общината собствеността на детска градина срещу 50 места за преместваеми търговски обекти по спирките на градския транспорт.

От общината в Пазарджик не дадоха информация по каква схема се монтират там павилиони на "Булгартабак трейдинг", като различни служители прехвърляха отговорността по темата помежду си два дни. От общината в Перник не отговориха на въпросите на "Капитал" по темата. Според публикации в местни медии там предложението е за 24 петна за павилиони за цигари и вестници срещу 200 000 лв. за футболния клуб "Миньор".

Много, много занапред

Случаят в Стара Загора показва, че планът, приведен активно в действие тази година от вече частния производител на цигари, може би е мислен отдавна. Дали е така и дали в тези мащаби - едва ли ще се разбере. Но със сигурност сегашното настъпление е с поглед много години напред. Според дистрибутори, като начало планът на "Булгартабак" е до края на годината да има между 100 и 200 търговски обекта.

В същото време останалите цигарени компании изчакват конкистата на вече частния холдинг силно разтревожени. И то не толкова от инвазията на пазарния лидер в търговията на дребно, а заради предстоящите нови регулации на пазара. В първия ден на новия си пост комисарят по здравеопазването започна консултация сред част от колегите си за промяна в директивата за тютюневите изделия. Предложението му е цигарите да не могат да се излагат, а да се продават само под щанда и да са в идентични опаковки, като марките се изписват с еднакъв шрифт. Ако тази промяна бъде приета, притежанието на павилион се обезмисля. Част от търговците обаче подозират, че "Булгартабак" гради мрежата уверен, че промяна в евродирективата няма да има, но пък ще има корекция в българското законодателство. В началото на тази година в парламента беше внесено предложение цигари да могат да се продават само в специални места за това – табако шопове. Този тип павилиони обаче не същестуват в България и според търговците идеята е "Булгартабак трейдинг" да изгради мрежата си и след това тя да бъде обявена за табако шопове и единствените места, на които да се продават цигари. Така продуктите ще трябва да излязат от магазините, бензиностанциите, заведенията и да се пренесат във вече изградената мрежа. Което вече би означавало пълен контрол на една фирма върху търговията на дребно с цигари.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини