От х:

Днес в x:

В жегите: лечебен мързел, 3 литра вода на ден и алкохолът забранен

Децата са перфектни-мързел, сянка и течности

Жегите, от които се оплакваме тия дни, си имат и добри страни и те идват с препоръките на лекарите. Те са красноречиви : Не стойте на слънце и не излизайте от вкъщи, не предприемайте физически и умствени натоварвания! По възможност – не шофирайте. Или вкратце казано-мързелувайте. Лошото е, че и секса не е препоръчителен, но пък никой не е казал, че лекарите са винаги на 100% прави.

Това около което всички медици се обединяват, е че трябва да се пие поне по три литра вода на ден. Или по-точно-на всеки 10 градуса по-литър. Тоест, на 30 ° по три литра, на 40-по 4 литра. Никакъв алкохол, дори и култовата бира, освен ако не бъде от рода на полуплодовите буламачи с процент и половина алкохолно съдържание. Що се отнася до твърдия алкохол, тук мненията са категорични – трябва да бъде забранен. Според шефа на хасковската урология д-р Тончев, дори административно. Докторът дава пример с Австралия. Там такава забрана влиза в сила автоматично при жеги от над 40 ° по Целзий. В Либия пък задължително раздавали освежителни напитки, когато жегите приближавала 50-те градуса. Само че съобразния либийския вкус, напитките били леко гарнирани със сол.

Друга противопоказна течност е червеното вино-колкото заради алкохола, толкова и заради директното повлияване на кръвното налягане. А именно хипертонията/високото кръвно/ е големия бич през лятото.

Ако се пие газирана вода, то за предпочитане да е естествено газирана. Нормалната вода обаче остава без алтернатива. „Хората не схващат, че искат не искат губят вода и ако не яу компенсират-разбиват електролитния баланс на организма“ предупреждава началникът на Спешно д-р Димитър Кючуков. Само отделяната урина е по литър и половина на ден. Като се добави и интензивното потене, става ясно защо хората колабират от безводие.

Впрочем през този сезон случаите на припаднали са малко. Вчера колабираха едва двама души, към момента няма и един. През почивните дни само 3-4 са се нуждаели от лекарска помощ. Жегите са особено опасни за хора с хронични заболявания и проблеми на сърдечно-съдовата система. При последните ситуацията е сложна-те не трябва да прекаляват и с течностите.

В рисковата група попадат още и страдащи от различни хронични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, такива, които са преживели инсулт, със захарен диабет, с хронични белодробни заболявания.

Г.Христов

Опашка на чешмичката в Градската градина
Мами изпълняват препоръките - поне по 3-4 литра на ден
На сянка
Двама, на които слънцето не им влияе
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини