От х:

Днес в x:

Президентът пусна за обнародване промените в ЗУТ

С указ президентът Росен Плевнелиев пусна за обнародване промените в Закона за устройство на територията, "въпреки очевидните му недостатъци". Той заявява, че има сериозни резерви, защото са забавени важни строителни разрешения.

Законът беше приет от мнозинството на 18 юли.

"Като съзнава необходимостта от преодоляване на правния вакуум и с цел да бъде продължено изграждането на важните национални обекти, които осигуряват хиляди работни места, държавният глава издаде указ, въпреки сериозните си резерви към някои негови текстове", се казва в съобщение на прессекретариата на Плевнелиев.

В него се подчертава, че с промените се прави опит за ефективно разделение на функциите между министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното проектиране.

Според Плевнелиев обаче - създаването на две министерства е довело до спиране за повече от месец и половина на издаването на строителни разрешения, включително за важни стратегически обекти, каквато е, например, магистрала „Струма“ Лот 2 и други.

През този период нито едно от правомощията на несъществуващия вече министър на регионалното развитие, предвидени в закона, не са могли да бъдат изпълнявани. Това е създало риск от загуба на европейски средства в големи размери и пропускане на активния строителен сезон.

Държавният глава счита още, че със създаването на новото Министерство на инвестиционното проектиране се дублират структури с почти еднакви задъления - и двамата министри ще одобряват подробни устройствени планове и ще издават разрешителни за строеж за национални обекти.

Според Плевнелиев създаването на допълнителна нова държавна институция увеличава бюрокрацията и усложнява административния и регулаторен процес.

Отбелязва се още, че с приетия закон се засягат правомощия на общините. Те няма да могат да одобряват изграждането на обекти с индикативна стойност над 10 милиона лева, финансирани от еврофондове или от държавния бюджет. 

Президентът е на мнение, че ще се стигне до изключителни трудности при определяне на това кой е компетентен да одобри изграждането на различни обекти. Това създава не само риск да се усложни и забави инвестиционния процес в страната, но и рискове от заобикаляне на закона или постановяване на нищожни актове. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини