От х:

Днес в x:

Турция иска да върне девическите и мъжки гимназии

Министерството на националното образование е взело решение за постепенно изолиране на сегашната смесена форма на образование и връщане към практиката на предишните отделни девически и мъжки гимназии, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

Предвижда се това да се осъществява по модела, по който образователната система в страната е структурирана още на 3 март 1924 година и действа дълги години - смесена форма на обучение и успоредно с това девически и мъжки гимназии като алтернативни варианти.

Девическите и мъжките гимназии съществуват в Турция до 28 февруари 1997 година, когато са закрити след меморандума на доминирания тогава от военните Съвет за национална сигурност към правителството на Неджметтин Ербакан (т.нар. „процес 28 февруари”, известен още и като „поствоенен преврат” в Турция – бел. ред.), посочва още вестник „Милиет”.

В същото време Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в масовите протести, стартирали с палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул и впоследствие обхванали цялата страна, не участва нито един възпитаник на специалните религиозни училища от типа „Имам-хатип”, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

В изказване по време на участие в поредния „ифтар” (традиционна мюсюлманска вечерна софра след залез слънце през целия свещен месец Рамазан - бел. ред.) турският министър-председател обърна внимание, че „Имам-хатип” не са само едни обикновени училища, а представляват „елитни образователни институции, възпитали редица поколения, определящи насоките за развитие и разкриващи хоризонтите пред страната и което е най-важното - застанали зад изконните ценности на нацията и държавата”.

Реджеп Тайип Ердоган (също възпитаник на „Имам-хатип” – бел. ред.) обърна специално внимание, че „дори и в най-мрачните дни, когато не е имало и грам светлина, възпитаниците на „Имам-хатип” никога не са се разбунтували и не са излизали по улиците да протестират”, посочи още телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини