От х:

Днес в x:

Зелените електроцентрали се използвали за пране на пари

При изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, отчете ДАНС

Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари, пише в доклад на Държавната агенция “Национална сигурност“ в отчет на финансовото разузнаване за 2012 г., цитиран от в. “Сега“.

Според ДАНС зелените централи се използват в схеми за изпиране на пари поради няколко причини.

Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Тяхната енергия се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават, а това предполага опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари, смятат от ДАНС.

Втората причина е, че изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и големи обороти на средства. Това предполага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход или на опити за извършване на данъчни престъпления.

В доклада се посочва, че са наблюдавани случаи, при които за изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

Засега няма образувано наказателно дело в тази област, а констатацията се появява за първи път в годишните доклади на финансовото разузнаване.

Бум в стоителството на ВЕЦ

Освен фотоволтаици и ветрогенератори през последните години има бум и в строителството на ВЕЦ. Те също се водят ВЕИ и токът от тях се изкупува на преференциални цени.

До момента в басейновите дирекции в страната са издадени разрешителни за строеж на 650 водноелектрически централи, като 200 от тях вече са построени, съобщава в. "Преса".
Сега действащите централи произвеждат 3000 мегавата електричество.

Само преди дни съдът в Италия конфискува активи на мафията в компании за зелена енергия на стойност 1.67 млрд. евро.


С офшорни компании са свързани и основните схеми за пране на пари у нас, които са засечени през 2012 г. През миналата година финансовото разузнаване е спряло съмнителни операции за над 1.57 млн. евро. Въпреки че сумата е по-малка от тази за предходната година (4.3 млн. евро.), броят на спрените сделки е два пъти по-голям от 2011 г.

Общата стойност на съмнителните операции и сделки, които са били проверявани, е близо 582 млн. евро.

Анализът на ДАНС показва, че за разлика от предходните години България по-рядко се използва като транзитна за мръсните пари. Причината е спадът на чуждестранните инвестиции, които до този момент са давали възможност да се легализират големи финансови средства. Затова престъпните групи се насочили към легализиране на пари от кражба на ДДС чрез използване на офшорни компании.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини