От х:

Днес в x:

Ватикана призна второ чудо на Йоан Павел II и ще го обяви за светец

Ватиканската конгрегация, която е натоварена да преценява кандидатите за светци, призна второ чудо на Йоан Павел II и за канонизирането на бившия папа е необходим само папският подпис, съобщава италианската осведомителна агенция АНСА, предаде БГНЕС.

Полският папа вероятно ще бъде канонизиран до края на годината на церемония, която може да се състои през декември, съобщи агенцията. Теолозите на Ватикана признаха през юни второ чудо на Йоан Павел II, което според източници от Светия престол би "смаяло света", допълва АНСА.

Дългият път към обявяването за светец изисква две "потвърдени" чудеса, първото от които е необходимо за беатификация, препятствие, което полският папа преодоля само шест месеца след смъртта си през 2005 г. Това беше излекуването на френската монахиня сестра Мари Симон-Пиер, чието възстановяване от болестта на Паркинсон след молитвите й за покойния Йоан Павел II няма медицинско обяснение.

Второто чудо станало в самия ден на беатификацията на Йоан Павел II на бляскава церемония на площад Свети Петър на 1 май 2011 г. и е свързано с излекуването на жена от Коста Рика. Одобрението на Конгрегацията за каузите на светците на Ватикана трябва да бъде последвано от писмен указ, подписан от папа Франциск, за да бъде разрешено канонизирането на полския папа и да бъде обявена датата, на която това ще се случи.

За да бъдат излекуванията признати официално за чудеса те трябва да са мигновени, постоянни и без научно обяснение. Йоан Павел II беше много популярен по време на 27-годишното си папство и на погребението му през 2005 г. тълпи от опечалени скандираха "Santo Subito!" или "Святост сега!".

Според информация на ежедневника "Стампа" покойният папа може да бъде официално канонизиран в края на "годината на вярата" заедно с един от предшествениците си Йоан XXIII.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини