От х:

Днес в x:

Храм на чудесата никне

Уникален храм с 6 купола и 12 кръста никне точно до софийското село Царичина. Местността стана известна през 90-те години с дупката, която бе изкопана при секретна военна операция за търсене на тайнствено съкровище и следи от извънземна цивилизация.

Църквата се строи от майстор Симеон с пари от дарения. Намира се в центъра между селата Царичина, Дръмша и Чибаовци. Храмът е посветен на свети Георги.

В началото на миналия век в района пристигнала пророчицата баба Бона. Тя имала способността да посочва къде под земята се крият древни църкви. Познала мястото на 80 затрупани храма. Когато дошла край Царичина и Дръмша, показала мястото, където да се построи църква. „Започне ли се, ще се и завърши”, предрекла баба Бона. Това разказва майстор Симеон, който гради храма повече от 20 години.

„4 пъти съм падал от купола”, спомня си той. „Политал съм от 4-5 метра. При падането на земята не усещах нищо, нямах и наранявания.

Чувството беше, че се нося, летя”, разказва Симеон.   

Хората тук вярват, че мястото е специално и съсредоточава огромна енергия. По необичаен начин през годините е разчистен теренът за строеж. В началото наоколо имало големи и стари дъбове. Единият от тях обаче изгорял до корен, без да засегне съседна постройка, направена да се събират в нея строителните материали за бъдещия храм. Другото дърво паднало от буря, но по чудо не съборило вече започнатата конструкция на църквата.

Проектът за храма е от 30-те години на миналия век, но заради липсата на пари строежът е бил отлаган. Част от имота пък бил дарен също след чудо. Историята разказва, че болна жена от селото била посъветвана от пророчица да дари земя за строеж на храм, за да оздравее. Така и станало.

И през1992 г. Симеон подхваща строежа. „През повечето време съм сам, понякога ми помагат хора от селото или познати, но основно аз съм тук. През годините хората са ми давали пари, който каквото има, понякога и само стотинки“, пояснява майсторът. Той е син на свещеник и дълги години се движел в църковните среди. Дори е бил съученик на настоящия патриарх Неофит. Досега е построил и възстановил 5 храма в Софийско, настоящият му проект е шести.

Майсторът показва вече съграденото. Храмът все още не е завършен, но престолът за извършване на светите тайнства е готов. Той е един от най-големите у нас. За изработването му са отишли 5 тона гранит. Тепърва ще бъде направено мястото, където свещеникът ще застава за службата, така че да е спазен канонът и престолът да  се пада на по-ниско равнище от свещенослужителя. Църквата е с тераса, която наподобява тази от катедралата „Свети Александър Невски“ в София.

Стълби отвеждат към подземието й. Там има крипта, където ще бъдат поставени икони и посетителите ще палят свещичките за здраве. Криптата напомня на подземията на столичната „Света София“.

„Искам всичко наоколо да е с мрамор и гранит“, разкрива намеренията си Симеон. По думите му куполите пък ще бъдат с медно покритие. Ако някой ден се съберат достатъчно пари, могат да станат и позлатени, казва майсторът.

Прави се с дарения от българи и чужденци

Чудноватият храм се строи изцяло с пари на дарители. За него са давали както българи, така и много чужденци - хора от Италия, Испания, Русия, Германия, Гърция, Турция и други. Овен християни от спестяванията си за строежа са отделяли и мюсюлмани. Стотици са тези, които са помогнали досега.

Проклятие застига крадците на камбаната

Преди години Симеон използвал част от събраните пари, за да купи голяма и красива камбана. Тя тежала близо220 кги струвала около 8000 лв. Закачили я на дърво до строящия се храм. Не след дълго обаче камбаната изчезнала. Симеон подозирал няколко души за кражбата. Странното е, че малко след посегателството тези хора починали.

Източник: http://www.politika.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини