От х:

Днес в x:

Ричию Обара: Когато траките са обработвали злато, в Япония са правели грънци

„В Япония за България се знае само киселото мляко и Котоошу. Хасково пък изобщо не се споменава в туристическите справочници. А това е много жалко, защото тук има уникални антични паметници“. Мнението е на тримата японски археолози, които посетиха региона и разгледаха Александровската гробница. Ходиха и до Перперикон, Казанлъшката и гробницата в Свещари.

Ричию Обара, Кадзуоки Такеючи и Хидео Икеда от 10 години обикалят Средиземноморието. Особен интерес за тях представляват античните паметници.

„В Япония едва 1 процент от населението са християни. Повечето японци изповядват будизма или шинтоизма, а някои и двете. Затова в редица изследвания излиза, че религиозните са над 100 процента от населението – просто някои са посочили и двете религии“, с чувство за хумор обяснява Ричию Обара. Липсата на християнската култура в Япония предполага и по-различно светоусещане.

„Вероятно в очите на американците и европейците ние сме езичници“, допълва с усмивка Обара. Затова японците виждат по друг начин предхристиянските култури. „В Перперикон забелязахме обожествяване на природни стихии. Това е по-близко до светоусещането на японеца, по-понятно, чувства го по-близко“, обяснява Обара.

За разлика от древен Рим и Елада обаче, тракийската култура е съвсем непозната в Япония. Тримата археолози съвсем случайно попаднали на туристическо изложение в родината си, в което имало български щанд и това ги довело тук. И са изключително впечатлени.

„Когато древните траки са правели тези златни предмети (тук Обара показва снимка на Тракийското златно съкровище), по същото време нашите прадеди са правели същите предмети, но от пръст. Разбира се, днешна Япония е много по-развита от днешна България“, бърза да уточни, съвсем деликатно, Обара. „Хотелите ви например не ги бива. Видяхме климатик, който капе! Това в Япония не може да се случи“, смее се Обара. Усмихват се деликатно и колегите му.

(В интерес на истината, българските японски климатици също капят, но не ни дава сърце да го кажем на японците, толкова са учтиви и усмихнати).

Веднъж подхванали темата за Япония, тримата археолози не устояват на изкушението да кажат още нещо. „Хидео Икеда е инженер, дълги години е работил в „Никон“. Казвам това, защото виждам, че повечето ви фотографи снимат с „Никон“, вмята Обара.

Икеда добавя с усмивка: „Благодарим Ви, че използвате „Никон“. И вади своя фотоапарат.

„Никон“, естествено.

„Господин Кадзуоки Такеючи пък е работил в „Мицубиши“, продължава Обара.

Господин Такеючи само кима усмихнато. Няма как да види каква марка са репортерските коли на паркинга.

Тримата са членове на японската асоциация на археолозите. Твърдо са решени след завръщането си в родината да напишат доклад за това, което са видели в България и по-специално в Хасковско.

„България има нужда от реклама в Япония. Достатъчни са няколко публикации във водещите японски вестници. Имате уникални паметници на тракийската култура. Това със сигурност ще се посрещне с интерес от японската публика. И ще имате много голямо увеличение на японски туристи тук“, убедени са тримата археолози.

Тодор Кръшков



Ричию Обара
Хидео Икеда: Благодарим Ви, че използвате "Никон"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини